fbpx

7 συμβουλές για ένα επιτυχημένο υβριδικό σύστημα εργασίας

🔥 Η πανδημία Covid-19 άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο εργασίας που γνωρίζαμε. Έτσι, πολλοί εργάζονταν και εξακολουθούν να εργάζονται απομακρυσμένα ενώ, άλλοι πηγαίνουν στη δουλειά τους εκ περιτροπής ή υβριδικά. Τι σημαίνει όμως, “υβριδικά”; Έχει αποδειχθεί πως πολλά καθήκοντα μπορούν να εκτελεστούν και από το σπίτι, χωρίς φυσική επαφή σε έναν χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η παρουσία είναι απαραίτητη.

Η υβριδική εργασία είναι ένα μείγμα τηλε-εργασίας και εργασίας στο γραφείο και έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε πολλούς οργανισμούς.

Μοιραζόμαστε 7 συμβουλές για να θέσεις αποτελεσματικά τις βάσεις σε ένα υβριδικό σύστημα εργασίας.

1. Όρισε ένα πλάνο μαζί με την ομάδα σου

Όπως ακριβώς σχεδιάζεις ένα project, θέτεις στόχους και μελετάς ενδεχόμενα σενάρια, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, καλείσαι να καθίσεις μαζί με την ομάδα σου και να συμφωνήσετε σε έναν κοινό τρόπο υβριδικής εργασίας. Ποια θα είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιείτε; Θα αλλάξει το ωράριο; Πώς θα συνεργάζεστε;

Στο among φροντίζουμε να σχεδιάζουμε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, ώστε να λειτουργούμε όσο γίνεται πιο οργανωμένα. Ορίζουμε προσωπικούς και ομαδικούς στόχους και εξετάζουμε αποτελεσματικούς τρόπους επίτευξής τους. Ανταλλάζουμε απόψεις και προσπαθούμε να “προβλέψουμε” λεπτομερώς όλα τα πιθανά μελλοντικά σενάρια, ώστε να είμαστε όσο γίνεται περισσότερο προετοιμασμένοι.

teamwork

2. Πάρε τα κατάλληλα εργαλεία

Τα ψηφιακά (και μη ψηφιακά) εργαλεία διευκολύνουν κατά πολύ το υβριδικό σύστημα εργασίας. Έχε υπόψη σου πως δεν υπάρχει ένα μοναδικό εργαλείο. Μελέτησε τις επιλογές, δοκίμασε και διάλεξε μαζί με την ομάδα σου εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο στις ανάγκες σας. 

Εμείς στο among χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό εργαλείων όπως το Asana, Canva, Google Workspace και Slack. Εσένα ποια εργαλεία θα σε βόλευαν; Αν θέλεις να μάθεις σύντομα για τις δυνατότητές τους, μπορείς να ρίξεις και μια γρήγορη ματιά στα ψηφιακά εργαλεία για να στήσεις ένα σωστό project.

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι σου, δε σημαίνει πως είσαι μόνος και αβοήθητος στη δουλειά σου. Χρειάζεσαι την επικοινωνία με την ομάδα σου περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ειδικά αν συνεργάζεστε άμεσα σε ένα project. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις τυχόν καθυστερήσεις και θα συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου σε ένα κλίμα παρόμοιο με του γραφείου.

Στο among διατηρούμε την επικοινωνία μας σταθερή κάνοντας check-in και check-out κάθε μέρα για να μοιραστούμε το πώς πήγε η μέρα μας, τους προβληματισμούς μας ή απλά… μία καλημέρα 😊. Ταυτόχρονα, μιλάμε ψηφιακά για οτιδήποτε προκύψει ενδιάμεσα.

talk

4. Θέσε στόχους και προτεραιότητες

Notes

Είναι σημαντικό να θέτεις καθημερινούς ή εβδομαδιαίους στόχους στη δουλειά σου ανεξάρτητα από τον τρόπο εργασίας. Οι στόχοι βοηθούν την ομάδα να γνωρίζει πού βρίσκεσαι και με τι ασχολείσαι κάθε μέρα.

Προσοχή! Αυτό δε σημαίνει πως το κάνεις για να σε ελέγχει κάποιος. Αντιθέτως, σου δίνει τη δυνατότητα να ξέρεις τι έχεις πετύχει ατομικά και ως μέλος της ομάδας σου και έτσι, να προχωράς και να πετυχαίνεις ακόμα περισσότερα.

Στην ομάδα μας γνωρίζουμε τι έχει αναλάβει κάθε μέλος ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, όταν προκύπτουν καθυστερήσεις ή εμπόδια που δε μπορούσαμε να προβλέψουμε, ξέρουμε πως χρειάζεται να προσαρμοστούμε και φροντίζουμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά στο έργο μας εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ανακατανέμοντας τα καθήκοντά μας.

5. Συμπερίληψη και ομαδικότητα

Όταν κάποιος δουλεύει από το σπίτι παραμένει ενεργό μέλος της ομάδας. Σε ένα υβριδικό σύστημα εργασίας είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι όσοι δουλεύουν απομακρυσμένα, ώστε να μοιράζονται πληροφορίες και στοιχεία που χρειάζονται και να δημιουργείται ένα υγιές περιβάλλον εργασίας για όλους.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, τα ψηφιακά μέσα διευκολύνουν τη λειτουργία της ομάδας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι από εμάς βρίσκονταν στο σπίτι και άλλοι στο γραφείο, χωρίς αυτό να επηρεάσει την απόδοση της δουλειάς μας ή το κλίμα του among.

teamwork

6. Εμπιστεύσου!

teamwork

Οι ομάδες λειτουργούν και εξελίσσονται καλύτερα μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αν οι συνάδελφοί σου νιώσουν πως τους εμπιστεύεσαι και πως πιστεύεις στις ικανότητές τους και τις γνώσεις τους, αυτόματα θα χτιστούν ισχυρότεροι δεσμοί μεταξύ σας και θα είστε όλοι πιο παραγωγικοί.

Ως μέλη του among, προσπαθούμε να δημιουργούμε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης για όλους. Εκφραζόμαστε με ειλικρίνεια και ακούμε τους συνομιλητές μας χωρίς να κρίνουμε. Δε φοβόμαστε να εμπιστευτούμε και αυτό μας ενώνει περισσότερο.

7. Η συνταγή για ισχυρή υβριδική ομάδα

Οι υβριδικές ομάδες μπορούν να είναι εξίσου παραγωγικές (ή και περισσότερο) με την πλήρη εργασία στο γραφείο. Το κλειδί είναι να υπάρχει σωστός σχεδιασμός, οργάνωση, θέληση και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται να είσαι πρόθυμος και ευέλικτος να προσαρμοστείς στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν και να τις αντιμετωπίσεις όσο γίνεται πιο μεθοδικά και ομαδικά.

Στο among δηλώνουμε περήφανα πως προσπαθούμε για την πιο ταιριαστή (για εμάς) συνταγή, δοκιμάζουμε, πειραματιζόμαστε με καινοτόμες μεθόδους και επιλέγουμε τα κατάλληλα συστατικά που θα διευκολύνουν τη δράση μας.

Θυμήσου πως κάθε οργανισμός έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επομένως, αν προσπαθήσεις να μιμηθείς 100% κάποιον άλλον, μπορεί να προκύψουν μεγάλες δυσκολίες.

goal

💡 Έχε στο νου σου πως η προσαρμογή δεν είναι εύκολη υπόθεση και πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να βρουν όλοι το ρυθμό τους. Μόλις βρείτε τη συνταγή που σας ταιριάζει, είστε έτοιμοι και δυνατοί να πετύχετε τους στόχους του οργανισμού σας.

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!