fbpx

Τι σημαίνει ηγεσία το 2023 και πώς να την εξελίξετε

🎯 Τι είναι η ηγεσία;


Ένας απλός ορισμός είναι ότι η ηγεσία είναι η τέχνη του να παρακινείς μια ομάδα ανθρώπων να ενεργήσουν για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

 

Σε επιχειρηματικό περιβάλλον, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εσύ και οι εργαζόμενοι και οι συνάδελφοί σου θα πρέπει να ακολουθήσετε μια στρατηγική για την κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης. Αυτός ο ορισμός για τη λέξη “ηγεσία” καταγράφει τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης δεξιότητας, δηλαδή ο ηγέτης ή η ηγέτιδα να μπορεί να εμπνεύσει τους άλλους και να είναι διατεθειμένοι να το κάνουν.

Η αποτελεσματική ηγεσία βασίζεται σε ιδέες, αλλά δεν θα συμβεί αν αυτές οι ιδέες δεν μπορούν να επικοινωνηθούν στα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας με τέτοιον τρόπο, ώστε να τους εμπλέκει ενεργά και να ενεργούν με τον επιθυμητό τρόπο.

Ακόμη πιο απλά, ο ηγέτης είναι η έμπνευση και ο υπεύθυνος της δράσης. Αυτός ή αυτή είναι το πρόσωπο της ομάδας που διαθέτει τον συνδυασμό προσωπικότητας και δεξιοτήτων ηγεσίας που κάνει τους άλλους να θέλουν να ακολουθήσουν την κατεύθυνσή του.

Πώς να εξελίξετε την δεξιότητα ηγεσίας; 3 απλά βήματα!

Γίνε ηγέτης πρώτα στον ίδιο σου τον εαυτό.


Μείνε υγιείς. Η προσωπική σας απόδοση – και ως εκ τούτου η αποτελεσματικότητά σας ως ηγέτης – επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την υγεία σας.

Επένδυσε στην ψηφιακή μάθηση. Το να είσαι ηγέτης δεν σημαίνει ότι έχεις όλες τις απαντήσεις. Οι ηγέτες πρέπει να συνεχίσουν να αποκτούν νέες δεξιότητες, νέους τομείς γνώσης και νέα εργαλεία ηγεσίας.

Ηγήσου σε μια ομάδα


Σταμάτα να χάνεις χρόνο στις συναντήσεις. Όλοι μας διαμαρτύρονται για το χρόνο που πέρασε σε μια συνάντηση που δεν αξίζει τον κόπο. Εξέτασε τρόπους με τους οποίους μπορείς να βεβαιωθείς ότι οι συναντήσεις που όρισες είναι παραγωγικές.

Πάρε καλύτερες αποφάσεις για την ομάδα. Όλοι έχουμε ακούσει – και πολλοί από εμάς είπαμε – ότι πολλά μυαλά είναι καλύτερα από ένα. Αλλά πραγματικά ο ικανός ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση ορισμένες φορές να λάβει αποφάσεις για την ίδια την ομάδα.

Υποστήριξε τους υπαλλήλους σου στις αναπτυξιακές τους προσπάθειες. Η επαγγελματική εξέλιξη είναι σημαντική για όλους στην ομάδα σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πρωταρχικός παράγοντας πρόβλεψης της επιτυχίας των προγραμμάτων ανάπτυξης ηγετών είναι ο βαθμός στον οποίο οι υπεύθυνοι (managers) των συμμετεχόντων τους υποστηρίζουν.

leadership-2

Καθοδήγησε την ομάδα στις αναγκαίες αλλαγές. Η αλλαγή είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να είμαστε σίγουροι, είναι αναπόφευκτη! Για τους ηγέτες, είναι επίσης ένα δεδομένο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Η ξεκάθαρη στόχευση της εταιρίας και η προετοιμασία ενός πλάνου για αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων είναι κάποια από τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ηγήσου σε έναν οργανισμό

​Δημιούργησε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες μπορούν να έχουν ηγετικές θέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι η ποικιλομορφία των φύλων ωφελεί στην καθημερινότητα και στην ισορροπία δυναμικών στις ομάδες.

Κατανόησε και διαχειρίσου τη νέα γενιά! Όλοι μιλούν για τους Millennials (Γενιά Y, άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στις δεκαετίες 1980-1990), αλλά σταδιακά εισέρχονται στον χώρο εργασίας οι νεότεροι εργαζόμενοι (Γενιά Z, άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στις δεκαετίες 1990-2000). Αν συνεργάζεσαι με νέους επένδυσε πραγματικό χρόνο για να κατανοήσεις τις ανάγκες και τα κίνητρά τους.

Ενθάρρυνε την καινοτομία, αντί να σε τρομάζει. Η καινοτομία είναι σημαντική, αλλά λίγες εταιρείες είναι πραγματικά καλοί σε αυτό. Γιατί; Εν μέρει επειδή η πρωτοποριακή καινοτομία διαφέρει από τις κύριες διεξαγόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Οι διευθυντές και οι ατομικοί συνεργάτες που είναι υπεύθυνοι για την καινοτομία χρειάζονται περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη για να αναλάβουν τους κινδύνους και να δώσουν στις προσπάθειες καινοτομίας όλες τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους και την ενέργεια.

team

Hγέτης στα εύκολα, ηγέτης και στα δύσκολα!


Το ποσοστό απομακρυσμένης εργασίας συνεχίζει να σημειώνει αύξηση και στη χώρα μας. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απομακρυσμένη εργασία μειώνει τα γενικά έξοδα γραφείου, αυξάνει την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα ταλέντων και έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την παραγωγικότητα, έχει και αυτή τις προκλήσεις της.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιουργείται είναι η υπευθυνότητα. Ποιος είναι υπεύθυνος για ποιες ροές εργασίας; Πώς μοιράζεται η ευθύνη σε μια ομάδα και υπάρχει πραγματική δικαιολογία στις περιπτώσεις που κάποιος ισχυρίζεται ότι «δεν γνώριζε»; Αν και το φαινόμενο της λιγότερης συνοχής σε ομαδικά έργα εντοπίζεται πιο έντονα στις περιπτώσεις απομακρυσμένης εργασίας, υπάρχει και στις ομάδες που εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη. Ο επιχειρηματικός ηγέτης, που συχνά ενσαρκώνει και το ρόλο του συντονιστή, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρεί τον εαυτό του και τα μέλη της ομάδας υπεύθυνους σε ένα σύνολο προτύπων και αξιών και υπόλογους για τις ευθύνες τους.

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!