fbpx

5+1 λόγοι γιατί η Θεσσαλονίκη μπορεί να καινοτομήσει

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη 1.000.000 κατοίκων και 120.000 φοιτητών, με επιλεγμένες, αξιόλογες ευκαιρίες καινοτομίας. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώνουμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να καινοτομήσει κάποιος/α στην πόλη.  

(Τελευταίο update: Ιούνιος 2020)

Οι θερμοκοιτίδες, incubators και co-working spaces της Θεσσαλονίκης μπορούν να φιλοξενήσουν από τις πιο άγουρες μέχρι και τις πιο φιλόδοξες επιχειρηματικές ιδέες, προσφέροντας ηψηλής ποιότητας καθοδήγηση σε κάθε ομάδα:

ιστορίες καινοτομίας

Η «COVID-19 Response Greece» είναι μια νέα εθελοντική δράση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ανθρώπων της κοινότητας του OK!Thess και συντονίζεται από εταιρείες και startups που συνδέονται με το OK!Thess και το ευρύτερο οικοσύστημα τεχνολογικής καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από τη έναρξη της δράσης, μέλη της κοινότητας, με επικεφαλής τον Χάρη Γερεμτζέ,  Δημήτρη Μουστάκα και τον Θεόδωρο Αλέξανδρο Μαριόγλου, σχεδίασαν και κατασκεύασαν δύο διαφορετικού τύπου προστατευτικές ασπίδες προσώπου για χρήση από υγειονομικό προσωπικό, οι οποίες μπορούν να παρασκευαστούν μαζικά με χαμηλό κόστος και να διατεθούν άμεσα στα νοσοκομεία. Τα πρώτα δείγματα παραδόθηκαν την Δευτέρα 23/3 στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ με μεσολάβηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου. 

Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ερευνητικά κέντρα που καλύπτουν ένα ευρή φάσμα επιστημονικών κλάδων.  Η μεγάλη δυναμική αυτών των ερευνητικών κέντρων, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό φοιτητών της πόλης αποτελεί ένα από τα στοιχεία που ενισχύσουν την καινοτομία στην πόλη:

Το ΕΚΕΤΑ έχει να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές  περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως:  Ενέργεια, Περιβάλλον, Νέα Λειτουργικά Υλικά, Βιομηχανικές Διεργασίες, Πληροφορική, Τηλεματική κ.α.

Το Cedefop εργάζεται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και την παροχή τεκμηριωμένων στοιχείων που συνθέτουν τη βάση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΕΕΚ.

Το ΚΕΠΑ στοχεύει στην εφαρμογή και διαχείριση Κοινοτικών και Εθνικών προγραμμάτων ή τμημάτων αυτών και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ως ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΤΑ, η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης έχει στόχο την παροχή Τεχνικής στήριξης και Διαχειριστικής υποστήριξης στους ΟΤΑ μετόχους της για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την προετοιμασία, ωρίμανση και προώθηση σε χρηματοδοτικά μέσα.

ιστορίες καινοτομίας

“Σε ένα προνομιακό κλαμπ 15 έξυπνων πόλεων του πλανήτη εισέρχεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, καθώς μπαίνει στην αφετηρία το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Cisco, κατά την τελετή υπογραφής του σχετικού μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του τεχνολογικού κολοσσού, του δήμου και των υπουργείων Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.”

Πηγή: https://www.capital.gr/

Στη Θεσσαλονίκη δρουν πολλοί ενεργοί φορείς που αφουγκράζονται τις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και στηρίζουν το οικοσύστημα καινοτομίας με τον δικό τους τρόπο:

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς αναπτύσσει δράσεις και προγράμματα γύρω από την πολιτική για τους νέους και συνεργάζεται με φορείς της κοινωνίας πολιτών, ιδιαίτερα τις οργανώσεις των νέων και τις δυνάμεις του τόπου που ασχολούνται με τη νεότητα και την παιδική ηλικία, με βασικό στόχο την άμβλυνση των προβλημάτων και την επίλυσή τους.

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct – Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Θεσσαλονίκης ανήκει στο ευρύτερο δίκτυο των 435 περίπου Κέντρων Πληροφόρησης Europe Direct σε όλη την Ευρώπη και σκοπό έχει την παροχή πληροφοριών σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τοπικό επίπεδο.

Με συναντήσεις (meet-ups), διαγωνισμούς (challenges) και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αμερική, το mindspace προσφέρει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της καινοτομίας και δικτύωσης ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους φοιτητές.

Στόχος του Infinity Greece είναι κάθε νέος να λαμβάνει δημιουργικά ερεθίσματα και να βρίσκει έναν χώρο έκφρασης. Δημιουργούμε προγράμματα εθελοντισμού και εκπαίδευσης με άξονα τα digital media, όπου κάθε νέος έχει την ευκαιρία να μάθει, να διασκεδάσει, να εξελιχθεί και να επενδύσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του.

Η AIESEC δίνει τη δυνατότητα στους νέους να είναι η αλλαγή και να δημιουργήσουν αντίκτυπο, μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές εθελοντισμού και πρακτικής.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προσφέρουν χώρους έρευνας και πρακτικής εφαρμογής της ακαδημαϊκής γνώσης μέσα από τις πολλές και διαφορετικές ομάδες που φιλοξενούν στους χώρους τους:

Στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης υπάρχουν επιχειρήσεις και φορείς που στηρίζουν με τον δικό τους τρόπο την καινοτομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Caravan B&B που παρά το γεγονός ότι δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού, υποστηρίζει προσφέροντας τους χώρους του δωρέαν σε ομάδες που θέλουν να συναντηθούν και να εργαστούν μαζί.

Ακόμη, η ΔΕΘ-Helexpo υποστηρίζει τον κόσμο της καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη προσκαλώντας και υποστηρίζοντας συνέδρια, εκθέσεις και σεμινάρια σε όλους τους κλάδους αιχμής.

Επιπλέον, το Goethe Institut Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στους χώρους του δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα, ενώ το apoDec είναι μία ανοιχτή πλατφόρμα. Διοργανώνει, επιμελείται και φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές δράσεις. Με πραγματικό ενθουσιασμό εξερευνά τον κόσμο σε διεπιστημονικό επίπεδο.

thessaloniki

Οι κοντινές αποστάσεις της Θεσσαλονίκης διευκολύνουν τις συναντήσεις και τα διαπροσωπικά ραντεβού, γεγονός που ενισχύει τη δημιουργικότητα και τις συνεργασίες. Σίγουρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω COVID-19, όσο και για τις ανάγκες ελαχιστοποίησης κόστους και απόστασης χρησιμοποιούνται πλέον ολοένα περισσότερο οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ωστόσο, η εγγύτητα μεταξύ των ερευνητικών κέντρων, των Πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων, δημιουργεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δύσκολα συναντάται σε πόλεις τέτοιου πληθυσμού. Η καινοτομία ενέχει στοιχεία αυθορμητισμού και γεννάται μέσα από οπτικά ερεθίσματα και συζητήσεις, κάτι που σίγουρα συμβαίνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!