fbpx

Μάθετε πώς μπορείτε να σκιαγραφήσετε τον πελάτη σας!

ΕΡΓΑΛΕΙΟ: PERSONA (ΠΕΡΣΟΝΑ)

👁Τι είναι; 

Το εργαλείο της persona σας βοηθάει μέσα από ερωτήσεις να καταγράψετε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός φανταστικού χρήστη ή πελάτη σας.

✔️ Πώς σας βοηθάει;

✏️ Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Απαντήστε στις ερωτήσεις όσο πιο αναλυτικά μπορείτε και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.

🕒 Προτεινόμενη διάρκεια:

2 ώρες

Πριν ξεκινήσετε

Δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη.

1. Χρήστης vs πελάτης

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι για χάρη ευκολίας οι όροι “πελάτες” και “χρήστης” χρησιμοποιούνται ως συνώνυμα. Αυτό ισχύει τις περισσότερες φορές καθώς για παράδειγμα αν δειπνήσω σε ένα εστιατόριο είμαι και χρήστης της υπηρεσίας εστίασης, αλλά και ο πελάτης ταυτόχρονα. Τι γίνεται όμως όταν ο παππούς ή η γιαγιά θέλουν να αγοράσουν ένα παιχνίδι για το εγγονάκι τους; Όπως αντιλαμβάνεστε σε αυτήν την περίπτωση, ο χρήστης (το παιδί) είναι διαφορετικός από τον πελάτη (ο ενήλικας). Αν οι υπηρεσίες που προσφέρετε ή τα προϊόντα που πωλείτε ανήκουν σε στην δεύτερη κατηγορία, σας εφιστούμε την προσοχή, καθώς όλη η ομάδα θα πρέπει να δουλέψει μαζί σας έχοντας πρώτα πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το ποιος είναι ο πελάτης και ποιος ο χρήστης. 

2. Ο επιχειρηματικός σας στόχος θα σας αναδείξει τον τύπο persona σας!

Υπάρχει ο ιδανικός χρήστης (πελάτης), ο χειρότερος ή ο πιο συχνός χρήστης. Ποιος είναι ο σκοπός σας; Θέλετε να καλυτερεύσετε την υπηρεσία σας για το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού σας κοινού; Τότε θα πρέπει να σκιαγραφήσετε τον πιο συχνό πελάτη. Θέλετε να ανοίξετε την αγορά και να προσεγγίσετε έναν νέο πελάτη; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να  περιγράψετε τα χαρακτηριστικά του.

Από ποια μέρη αποτελείται το εργαλείο;

To εργαλείο της persona είναι ένα απλό χαρτί, το κλειδί κρύβεται στις ερωτήσεις. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το υπόδειγμα της εταιρείας .pdr

Tool - Persona-1

Βήμα 1ο: Καλείστε να δώσετε ένα όνομα στην περσόνα σας, να την περιγράψετε ακόμη και να την ζωγραφίσετε!

Συμβουλές κατά την διαδικασία:

  • Ξεκινήστε με τα βασικά δημογραφικά στοιχεία της persona σας: Φύλλο, ηλικία, κοινωνική τάξη, θρησκεία, οικογενειακή κατάσταση
  • Συνεχίστε με την εκπαίδευση και το επάγγελμα: πώς είναι η καθημερινότητα της persona σας;
  • Έπειτα αναλογιστείτε τα χαρακτηριστικά της: Τι άνθρωπος είναι; Εσωστρεφής, εξωστρεφής, οξύθυμος, αφελής, έξυπνος, δραστήριος… 
3-half

… όσο πιο αναλυτικά μπορέσετε να απαντήσετε αυτό το σημείο του εργαλείου, τόσο περισσότερο θα βοηθηθείτε στη συνέχεια. Αφιερώστε λίγο χρόνο, αξίζει τον κόπο! Μπορείτε να συνεχίσετε αναφερόμενοι αξίες, ιδανικά και βιώματα. Δημιουργήστε μια αντιπροσωπευτική περσόνα.

Βήμα 2ο: Σημειώστε απλά αν η persona σας χρησιμοποιεί μόνη της την υπηρεσία ή το προϊόν σας και επιλέξτε το αντίστοιχο κουτάκι.

1-half

Βήμα 3ο: Ποιες είναι οι ανάγκες της persona που δημιουργήσατε; Καταγράψτε όλες τις ανάγκες του χρήστη σας ανεξαρτήτως αν η υπηρεσία ή το προϊόν σας; π.χ. Αν ο χρήστης σας έχει ανάγκη για κοινωνικοποίηση, μπορεί να μην είναι η πρωταρχική ανάγκη αλλά μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείτε την persona σας!

Βήμα 4ο: Γράψτε 3 πράγματα/καταστάσεις που θα έκανα την εμπειρία της περσόνας σας μοναδική! Προσπαθήστε να μπείτε στα παπούτσια του χρήστη σας. Ποια είναι τα 3 πολυτιμότερα πράγματα για αυτόν;

2-half - Copy

Έχοντας απαντήσει ολοκληρωμένα σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα είστε έχετε σίγουρα μια πολύ καλύτερη επίγνωση του βασικού σας πελάτη.

⏭️ Το επόμενο βήμα είναι να επαληθεύσετε αυτά τα δεδομένα, ώστε να επενδύσετε (χρόνο και χρήματα) προς την σωστή κατεύθυνση. Πώς μπορείτε να τα επαληθεύσετε; Μερικοί από τους πιο συνηθέστερους τρόπους είναι: η συνέντευξη, το ερωτηματολόγιο και η παρατήρηση. Δείτε τι ταιριάζει καλύτερα στον τομέα σας και πώς μπορείτε να εκμαιεύσετε πιο αντικειμενικά δεδομένα από τους ίδιους τους χρήστες σας!

👉 Διαβάστε περισσότερα για το εργαλείο “persona“.

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!