fbpx

5+1 δεξιότητες που χρειάζεται ο επαγγελματίας του 2022

Στη σημερινή εποχή το εργασιακό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο απαιτητικό. Οι εργοδότες αναζητούν συνεχώς ανθρώπους που διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δεξιότητες έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο τους. Οποιοσδήποτε και εάν είναι ο επαγγελματικός σας κλάδος, οφείλετε να αναπτύξετε ως επαγγελματίες συγκεκριμένες δεξιότητες που εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία των facilitation skills, ώστε να καταφέρετε να είστε πιο ανταγωνιστικοί και να διαπρέψετε στον εργασιακό κόσμο.

Τι ονομάζουμε όμως δεξιότητες facilitation;

Οι δεξιότητες facilitation είναι οι ικανότητες που χρειάζεται να έχει το άτομο, ώστε να μπορεί να συντονίζει μια ομάδα ατόμων και να διευκολύνει την μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία. Να είναι σε θέση να υποστηρίξει μία ομάδα σε μια διαδικασία συζήτησης, εκπαίδευσης ή να εντοπίσει προβλήματα και να αναδείξει λύσεις που πηγάζουν και μπορούν να υποστηριχθούν από την ίδια την ομάδα.

Ας δούμε 6 δεξιότητες που χρειάζεται να έχει ο/η επαγγελματίας του 2022:

1. Δεξιότητες επικοινωνίας

communicate

Ο/Η επαγγελματίας οφείλει να ενθαρρύνει την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των ατόμων της ομάδας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον συμπερίληψης που τους επιτρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους. Επίσης ανιχνεύει μη λεκτικά στοιχεία μέσω συμπεριφορικών παρατηρήσεων των μελών της ομάδας, φροντίζει ώστε να μην υπάρχει απόκλιση από το θέμα συζήτησης και τέλος υπογραμμίζει το τελικό συμπέρασμα των συζητήσεων, απαντώντας και στις πιθανές ερωτήσεις διευκρίνησης που ίσως έχουν προκύψει.

2. Ενεργητική ακρόαση

Η ενεργητική ακρόαση είναι η ικανότητα κατανόησης του μηνύματος, των πληροφοριών και της προσεκτικής απάντησης. Οι άνθρωποι εκφράζονται και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες όταν αισθάνονται ότι η άποψή τους ακούγεται προσεκτικά. Γι’ αυτό το λόγο  ο/η επαγγελματίας πρέπει να φροντίζει να δίνει στο κάθε μέλος της ομάδας πλήρη προσοχή, να ακούει δηλαδή προσεκτικά καθετί που αναφέρει το εκάστοτε άτομο.

active-listening

3. Διαχείριση χρόνου

time

Κάθε δραστηριότητα έχει συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησης. Το άτομο πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται σωστά τον χρόνο , ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι, να δημιουργηθούν οι ιδέες και παράλληλα τα άτομα της ομάδας να έχουν διατήρηση την προσοχή τους στο εκάστοτε θέμα συζήτησης/ στην εκάστοτε δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη δεξιότητα διασφαλίζει ότι σημειώνεται πρόοδος κατά της διάρκεια της ομαδικής συνάντησης.

Διαβάστε περισσότερα για τη σημαντικότητα της διαχείρισης χρόνου εδώ.

4. Ανάπτυξη της συνέργειας

Η ομαδική εργασία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητα μιας συζήτησης, ενός πανελ κ.α. Για αυτό τον λόγο ο/η επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρει τα άτομα της ομάδας κοντά, ώστε να συζητήσουν για ένα θέμα που τους απασχολεί, να ανταλλάξουν απόψεις σεβόμενοι πάντοτε την γνώμη των άλλων με στόχο να χτίσουν μια κοινή απάντηση,  κάνοντας παράλληλα άρση των περισπασμών που μπορεί να υπάρχουν, όπως για παράδειγμα να χτυπήσει το τηλέφωνο ή κάποιο άτομο να ασχολείται με τα social media κατά τη διάρκεια της ομαδικής εργασίας.

teamwork

5. Ουδετερότητα

active-listening

Μια ακόμα δεξιότητα που χρειάζεται να έχει ο/η επαγγελματίας είναι η ουδετερότητα. Η ουδετερότητα είναι η ικανότητα του να μένει κανείς αμερόληπτος κατά τη διάρκεια μια ομαδικής δραστηριότητας. Η ουδετερότητα είναι δεξιότητα ζωτικής σημασίας για το άτομο που συντονίζει μια συζήτηση/επαγγελματική συνάντηση, καθώς στόχος του/της επαγγελματίας είναι η επίτευξη ομαδικής δουλειάς για την υλοποίηση της εκάστοτε δραστηριότητας ανεξάρτητα από τις επιλογές που κάνουν τα άτομα κατά τη διάρκεια αυτής.

6. Ευελιξία

Η τελευταία δεξιότητα είναι η ευελιξία που υποδηλώνει την ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στην αλλαγή. Οι επαγγελματίες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να κάνουν αλλαγές στο πλάνο δραστηριοτήτων/συντονισμού της συζήτησης, προσαρμόζοντάς το στους τρέχοντες άξονες δραστηριοποίησης που έχουν δημιουργήσει τα άτομα της ομάδας ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασής τους.

teamwork

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!