fbpx

Παναγιώτης Τζαμτζής – Baresquare & Digital Analytics Meetup

#zounanamesamas

Ο Παναγιώτης είναι ένας επαγγελματίας που αγαπάμε να ακολουθούμε, μιας που ζώντας στη Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις στην εργασία του και να τις μεταφέρει στους ανθρώπους γύρω του με μεγάλη χαρά και αγάπη για αυτό που κάνει!

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

Λατρεύω την τεχνολογία και τις ριζοσπαστικές αλλαγές που μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την ευρηματικότητα και την φαντασία ανήσυχων ανθρώπων. Αυτό από μόνο του ίσως είναι ένας πολύ καλός λόγος για να φύγεις από την Ελλάδα, ώστε να έχεις πιο άμεση πρόσβαση και έκθεση σε μοντέρνα τεχνολογία. Και όμως είμαι ακόμα εδώ, γιατί ειδικά η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορεί να μου προσφέρει φιλική καθημερινότητα αλλά και ανθρώπους με πρωτοπόρες ιδέες που σου δίνουν περισσότερη έμπνευση και ώθηση για καινοτομία.
tzamtzis-2

Τι σημαίνει για σένα καινοτομία με απλά λόγια;


Η καινοτομία για εμένα θέλει ιδέες που μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα με τρόπους που δεν είχες φανταστεί ή ακόμα και να σου δημιουργήσουν καινούργιες ευχάριστες συνήθειες που δεν ήξερες ότι σου έλειπαν. Αλλά επειδή οι ιδέες όταν μένουν μόνο στα χαρτιά έχουν πολύ μικρό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το μεράκι και την επιμονή να πάρουν τις ιδέες και να τις κάνουν πραγματικότητα.

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Μια συνήθεια που μου έχει δώσει πολύ ενέργεια και με βοηθάει να εξελίσσω τις σκέψεις μου είναι να διαβάζω βιογραφίες. Είναι μαγικό μέσα από ένα βιβλίο να μπαίνεις μέσα στον κόσμο ενός άλλου ανθρώπου και να νιώθεις σαν να βλέπεις τα πάντα από τα μάτια του. Επειδή όμως η τεχνολογία είναι σε αφθονία μέσα στην καθημερινότητα μου, προσπαθώ να δοκιμάζω με κάθε ευκαιρία καινούργιες δραστηριότητες και όποτε μπορώ να φεύγω μακριά από τον πολιτισμό. Τέτοιες εμπειρίες με έχουν βοηθήσει να δω την καθημερινότητα από διαφορετική οπτική γωνία, να μάθω καινούργιες τεχνικές και να συζητήσω με κόσμο που έχει πολύ διαφορετικά βιώματα.

tzamtzis-3

Πες μας μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική;

Κάτι που με συναρπάζει και σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι οι χαρισματικοί ομιλητές. Είναι μια δεξιότητα την οποία κατάλαβα ότι δεν κατέχω καθόλου και τελευταία χρόνια προσπαθώ να την εξασκήσω και να την βελτιώσω, τόσο μέσα από την κοινότητα του Digital Analytics Meetup αλλά και με την παρατήρηση άλλων ομιλητών. Μερικοί άνθρωποι είναι σαν να έχουν αυτό το χάρισμα εκ γενετής, αλλά οι περισσότεροι πρέπει να το δουλέψουμε αρκετά για να το βελτιώσουμε. Ειδικά στον δικό μου τομέα δουλειάς, ο οποίος είναι κουραστικός για τον μέσο ακροατή, είναι σημαντικό να μπορείς να κρατήσεις το ενδιαφέρον και να κάνεις περισσότερο κόσμο να το αγαπήσει.

Μια συνήθεια που μου έχει δώσει πολύ ενέργεια και με βοηθάει να εξελίσσω τις σκέψεις μου είναι να διαβάζω βιογραφίες. Είναι μαγικό μέσα από ένα βιβλίο να μπαίνεις μέσα στον κόσμο ενός άλλου ανθρώπου και να νιώθεις σαν να βλέπεις τα πάντα από τα μάτια του.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Αν είσαι άνθρωπος που γεμίζει με χαρά και ενέργεια όταν καταφέρνει να λύσει έναν γρίφο, η ανάλυση δεδομένων είναι σίγουρα ένας κλάδος που θα σε “γεμίσει” σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Θα έχεις την δυνατότητα να εξελίσσεσαι συνέχεια και είναι σίγουρο ότι κάθε φορά που θα κοιτάς 1 χρόνο πίσω τη δουλειά σου, θα είναι σαν να βλέπεις άλλον άνθρωπο. Αυτή εξέλιξη όμως έρχεται και με αρκετό χρόνο ενασχόλησης με το αντικείμενο, πρέπει να έχεις πραγματική αγάπη, η οποία θα σου δίνει την δύναμη να βελτιώνεσαι συνεχώς, ώστε να μην καταπιεστείς. Αφού κάνεις τα πρώτα πράγματα στο επάγγελμά μας καταλαβαίνεις ότι όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι δεν υπάρχουν γραμμένα σε βιβλία και δεν θα τα διδαχθείς σε αίθουσες, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση με συναδέλφους και τον πειραματισμό. Μια καλή αρχή είναι οι συναντήσεις του Digital Analytics Meetup Thessaloniki (digitalanalytics.gr), τις οποίες μπορείς να βρεις στην πόλη. Θα γνωρίσεις ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, απορίες και προβλήματα και θα έχεις την δυνατότητα να πάρεις έμπνευση και βοήθεια από την κοινότητα των 1500 αναλυτών δεδομένων της πόλης.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Μόνο η αγάπη για το αντικείμενο που εξασκώ. Από εκεί πηγάζει η υπομονή και επιμονή που είναι απαραίτητη στην καθημερινότητα. Αν βρεις ένα αντικείμενο ενασχόλησης που σου δίνει πραγματική χαρά, έχω καταλάβει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι δυσκολίες σε πεισμώνουν και στο τέλος σε κάνουν ακόμα καλύτερο. Αυτό που λένε, ότι «αν μπορείς να πετύχεις στην Ελλάδα, μπορείς να πετύχεις παντού», νομίζω ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πολύ ακριβές. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μας κάνουν να είμαστε πιο εύστροφοι και πολυμήχανοι, αν δεν αφήσουμε να μας νικήσουν.

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχες υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Αν είχαμε όλοι οι Έλληνες λίγο περισσότερο σεβασμό για τον συνάνθρωπο μας, τον δημόσιο χώρο, τους γείτονες μας και γενικότερα ότι δεν είναι στην άμεση ιδιοκτησία μας, νιώθω ότι η ζωή όλων μας θα ήταν πολύ πιο απροβλημάτιστη. Έχουμε όλες τις βάσεις για μια ωραία και ανέμελη ζωή και νιώθω πολλές φορές ότι βάζουμε τρικλοποδιές ο ένας στον άλλο. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι μου στο Τόκιο πραγματικά εντυπωσιάστηκα πόσο σεβασμό δείχνει ο κόσμος προς αγνώστους, αλλά και πως προσπαθούν οι Γιαπωνέζοι να ομορφύνουν τον χώρο και την ημέρα τους με μικρές ατομικές παρεμβάσεις. Θέλει μερικές μικρές αλλαγές στην ατομική συμπεριφορά μας και πιστεύω ότι πραγματικά θα μπορούσαμε να δούμε πολλαπλάσιες βελτιώσεις γύρω μας.

tzamtzis-4
tzamtzis-1

10. Πού ζεις και πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Θεσσαλονίκη και σαν πρώτη προτεραιότητα θα έβαζα να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας πράγματα που κάνουν πιο αντιπαραγωγική την καθημερινότητα μας, όπως τα εργοτάξια του μετρό και τα προβλήματα των δημόσιων μετακινήσεων. Να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με καινούργια project που δίνουν πραγματικό νόημα στην ζωή μας. Να εκμεταλλευτούμε ακόμα καλύτερα την όρεξη και την ενέργεια που έχει η τεράστια φοιτητική κοινότητα της πόλης μας. Τέλος θα ήθελα να δω την Θεσσαλονίκη να παίρνει ένα πιο κεντρικό ρόλο στα Βαλκάνια αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε ανταλλαγές ιδεών ή στον επαγγελματικό τομέα με νέες συνεργασίες και συνέδρια.ε

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Παναγιώτης και τη δουλειά του;

Βρείτε τον στα Social Media:

📧
panagiotis@tzamtzis.gr