fbpx

Δέσποινα Αρβανιτάκη – Credit Analyst @ Vinmar

#zounanamesamas

H Δέσποινα είναι Credit Analyst στην εταιρεία Vinmar, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται έναν τόπο χωρίς brain drain, με ευκαιρίες για νέους της γενιάς της, και με προοπτικές να αναπτυχθεί ο τόπος μας.

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

Η οικογένεια μου, οι φίλοι μου και η αγάπη μου για τη θάλασσα και τα ταξίδια ήταν η κινητήριος δύναμη να με κάνουν να επιστρέψω στην πόλη μου! Το όνειρο και το πάθος μου είναι να μπορέσω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της πόλης και την δημιουργία ευκαιριών ζωής σε νέους να μείνουν εδώ και να κάνουμε την πόλη μας σπουδαία σε πολλά επίπεδα!

despoina_arvantitaki_together

Πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Γεμάτο νέους δημιουργικούς αυτόφωτους ανθρώπους, γεμάτους όνειρα, φιλοδοξίες και προσδοκίες, εφοδιασμένους με γνώσεις, προσόντα και εμπειρίες ζωής και από το εξωτερικό (είτε από ταξίδια είτε από διαμονή), με μείωση του brain drain, με ευκαιρίες για νέους της γενιάς μας, και προοπτικές να αναπτυχθεί ο τόπος μας και να γίνει κέντρο πολιτισμού, εμπορίου, business και εύφορο έδαφος να χτίσουμε οικογένειες και να ζούμε αρμονικά στον τόπο που αγαπάμε!

despoina_arvantitaki_together3
Από την εποχή που έκανε banking & finance internship στα κεντρικά γραφεία της ANZ στη Μελβούρνη.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Να μην ξεχνά να εξελίσσεται συνεχώς, να παρακολουθεί τις εξελίξεις και τα νέα (π.χ. να διαβάζει ενημερωτικά και να ψάχνεται διαδικτυακά σχετικά με το finance (Financial Times) και το banking, να παρακολουθεί τις αγορές και τις τάσεις της αγοράς κτλ), να μην σταματά να εκπαιδεύεται, να αναζητά σεμινάρια και ημερίδες, certificates, αλλά κυρίως να μην επικεντρώνεται καθαρά στο technical κομμάτι που απαιτεί η δουλειά στο finance και στο credit, αλλά να προσπαθεί να εξελίσσει και τα soft skills αλλά και να διευρύνει τα networking skills.

Μοιράσου μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική

Θα ήθελα να εξελιχθώ περισσότερο στο κομμάτι του IT που πιστεύω ότι έχω αρκετές ελλείψεις, όπως για παράδειγμα να μάθω ίσως κάποια γλώσσα προγραμματισμού σχετική με το finance (όπως π.χ. Python ή κάποια άλλη) ή κάποια εργαλεία που θα είναι χρήσιμα στην καθημερινότητα της δουλειάς μου, καθώς επίσης και να κάνω κάποιο professional certification και πάνω στο credit risk που είναι καθαρά technical skill για την δουλειά μου. Με ενδιαφέρει και το leadership καθώς θα ήθελα να αναλάβω σταδιακά μια managerial θέση. 
 

Το όνειρο και το πάθος μου είναι να μπορέσω να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στην ανάπτυξη της πόλης και την δημιουργία ευκαιριών ζωής σε νέους να μείνουν εδώ και να κάνουμε την πόλη μας σπουδαία σε πολλά επίπεδα!

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που συναντάει ένας/μια νέος/α επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Μια βόλτα στην θάλασσα μια ηλιόλουστη μέρα (ευτυχώς έχουμε άπειρες ευκαιρίες γι αυτό), η σκέψη ότι βρίσκομαι κοντά στην οικογένεια και τους φίλους μου και ότι όποια δυσκολία κι αν έχω, αν μου συμβεί κάτι άσχημο, μια κακή μέρα, έχω ανθρώπους και συνθήκες να μιλήσω, να βγω, να το συζητήσω και να το δουλέψω! Επίσης η προσήλωση μου στους στόχους μου και η επιθυμία μου να τα καταφέρω επαγγελματικά στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου!

Ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχες υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, ένας κανόνας κ.λπ.)

Ξεκάθαρα η οδηγική συμπεριφορά που έχουν στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού και η αντιμετώπιση των γυναικών στα επαγγελματικά περιβάλλοντα, ιδίως σε business & corporate επίπεδο! Θέλουμε, δυστυχώς, πολλή δουλειά στην Ελλάδα πάνω και στα δύο αυτά κομμάτια!

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο εύκολη; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.);

Προσπαθώ να κάνω συνέχεια σεμινάρια διαφόρων ειδών και να γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους, να συνομιλώ μαζί τους, γιατί θεωρώ ότι τα soft skills είναι το σημαντικότερο κομμάτι και σε βοηθά να είσαι πιο αποτελεσματικός σε οποιαδήποτε δουλειά! Εξάλλου, με ότι κι αν ασχολείται ο καθένας έχει πάντα να κάνει με άλλους ανθρώπους, είτε συνεργατικά, είτε πελατειακά, κτλ.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Δέσποινα;

📧 darvanitakh@gmail.com

Βρείτε την στα social media:

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!