fbpx

Τατιάνα Σαμαρά – Ψυχολόγος

#zounanamesamas

Η Τάνια είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζαμε από την πρώτη ημέρα της γνωριμίας μας. Αγαπά με πάθος την δουλειά της, αλλά και τη ζωή. Εξελίσσει το επάγγελμα της κάτω από κάθε συνθήκη, και είναι διαθέσιμη να μοιραστεί γνώσεις με όποιον της ζητήσει βοήθεια.

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

Το πάθος μου είναι να βοηθάω τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται μέσα από τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τη θεραπευτική μας σχέση να ανακαλύπτουν το παιδί μέσα τους, να ακούν τις ανάγκες τους και να τις αποδέχονται και να ζουν “ελεύθερα”. Στην Ελλάδα με κράτησε πριν δέκα χρόνια μια επαγγελματική πρόταση από το βρεφονηπιακό σταθμό, με τον οποίο συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα με πολύ μεγάλη χαρά, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία να μέσα από τη καθημερινή επαφή να “ξαναθυμηθώ”το φανταστικό τρόπο σκέψης που είχαμε ως παιδιά αλλά και τις μικρές ή μεγάλες αγωνίες που έχουν όλοι οι άνθρωποι όταν γίνονται γονείς.
 
tatiana

Τι σημαίνει για ‘σένα καινοτομία με απλά λόγια;

Καινότομια για μένα είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό. Να επιστρέψεις δηλαδή στη παιδική σου ηλικία τότε που όλα ήταν δυνατά και να αφήσεις το “μικρό σοφό” που όλοι έχουμε μέσα μας απλά να δημιουργήσει, χρησιμοποιώντας τα εργάλεια του σήμερα και τις εμπειρίες της ζωής του.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Να μην παραμελήσει να μπει και ο ίδιος σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καθώς αυτό θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα πως αισθάνονται οι θεραπευομένοι του κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και θα μπορέσει μέσω της δικής του θεραπείας να ανακαλύψει και τα δικά του τυφλά σημεία, που μπορεί να επηρεάζουν ασυνείδητα τον τρόπο που λειτουργεί σαν θεραπευτής.

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Λόγω covid-19, οι συνεδρίες μέσω εφαρμογών όπως το skype ή το viber πραγματικά με βοήθησαν πολύ να διατηρήσω την επαφή μου με όσους ανθρώπους είχαμε ξεκινήσει το ταξίδι της ψυχοθεραπείας και δεν θέλαμε να διακοπεί λόγω της κοινωνικής απομόνωσης. Επίσης η συνεχής εκπαίδευση πάνω σε διάφορες ψυχοθεραπευτικές τεχνικές και η εποπτεία θεωρώ παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο να αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά στο ρόλο μου ως ψυχοθεραπεύτρια.

Πες μας μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική;

Με αφορμή το covid-19 και την απαγόρευση πάσης φύσεως συναθροίσεων, συνειδητοποίησα ότι ίσως χρειάζεται να καλλιεργήσω λίγο περισσότερο τη δεξιότητα μου να διοργανώνω διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) , καθώς φαίνεται πως αυτή η μέθοδος επικοινωνίας με το κοινό ήρθε για να μείνει, για κάποια χρόνια τουλάχιστον.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Η αγάπη για την ζωή. Πάντα θα υπάρχουν πάνω και κάτω, αλλά όλα τα προβλήματα λύνονται με την αγάπη και την υποστήριξη των κοντινών μας ανθρώπων.

Καινότομια για μένα είναι να έχεις ανοιχτό μυαλό. Να επιστρέψεις δηλαδή στη παιδική σου ηλικία τότε που όλα ήταν δυνατά!

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχατε υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Πρόσφατες έρευνες που μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής νευροεπιστήμης και της ψυχολογικής επιστήμης με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους αυξάνονται αισθητά όταν ένας άνθρωπος κινείται μέσα σε ένα τοπίο που είναι άσχημο. Όποτε αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω με το μαγικό ραβδάκι στη συνείδηση όλων των Ελλήνων είναι πως αν σεβόμαστε τη πόλη και το περιβάλλον που ζούμε και αυτό θα μας ανταμείψει πίσω και με ψυχικά οφέλη. Κάθε φορά που πηγαίνω σε χώρες του εξωτερικού και βλέπω το πόσο καθαρά είναι τα κτίρια και οι δρόμοι και το πόσο έχουν επενδύσει σε χώρους πρασίνου, σκέφτομαι πόσο πιο όμορφα ξυπνάνε και πάνε στη δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι.

Που ζεις σήμερα και πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Ζω στη Θεσσαλονίκη και θα ήθελα να δω επιτέλους το μετρό ολοκληρωμένο. Πέρα από το αστείο της υπόθεσης, νομίζω ότι αυτή η πόλη αξίζει καλύτερη μεταχείριση από όλους μας. Θα ήθελα λοιπόν να τη δω πιο καθαρή, πιο φιλική προς στους κατοίκους της και με περισσότερες ευκαιρίες για να δημιουργήσουν οι νέοι άνθρωποι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Τατιάνα

Βρείτε την στην ιστοσελίδα της: