fbpx

Σοφία Αβραμοπούλου- Αρχιτέκτονας & Project manager στην ΠΕΡΑ ΑΜΚΕ

#zounanamesamas

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μια επαγγελματία που συνδυάζει ακαδημαϊκό υπόβαθρο με πρακτική εμπειρία. Έχει πάθος με τον δημόσιο χώρο και προσπαθεί καθημερινά για τη βελτίωση ποιότητας της ζωής των πολιτών. Αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και με αγάπη για τα συμμετοχικά projects, η Σοφία κατάφερε να φέρει τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης λίγο πιο κοντά. 

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

Το πάθος μου θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως “Τα έργα που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση ή στην κατασκευή δημόσιας σφαίρας και στην οικοδόμηση υγειών κοινοτήτων“. Πριν να επιστρέψω στην Ελλάδα είχα τη χαρά να εργαστώ σε αντίστοιχα έργα ως μέλος ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης. Έργα που αποτελούσαν σύμπραξη πολλών και μεγάλων φορέων με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλά πεδία. 

Αυτό αποτέλεσε για’ μένα μοναδική εμπειρία έχοντας πρόσβαση σε απεριόριστους σχεδόν πόρους διαφόρων ειδών και μαθαίνοντας καθημερινά νέα μεθοδολογικά εργαλεία. Ταυτόχρονα διέκρινα ένα μειονέκτημα στη διαδικασία υλοποίησης των έργων καθώς υπήρχε χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση και εν τέλει πολλά από αυτά δεν «τεστάρονταν» σε πραγματικές συνθήκες και απευθύνονταν σε ακαδημαϊκό κοινό. Είχα αρχίσει να νιώθω την ανάγκη να εργαστώ σε αντίστοιχα έργα αλλά να τα δω να υλοποιούνται. 

sofia-avramopoulou
sofia-avramopoulou

Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε στην Ελλάδα, με την ΠΕΡΑ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία: ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου:

«το Δωμάτιο της Γειτονιάς»

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Β’ (Ξηροκρήνη), Γ’ (Άνω Πόλη) και Δ’ (Κάτω Τούμπα). Σχεδιάσαμε τρεις χώρους κοινότητας οι οποίοι λειτουργούν εδώ και έναν χρόνο. Είναι τελείως διαφορετικό να μπορείς να βλέπεις το έργο σου υλοποιημένο, να βλέπεις τους πολίτες να το ζουν και να λαμβάνεις feedback άμεσα, και φυσικά να το ζεις και εσύ μαζί τους.

Τι σημαίνει για ‘σένα καινοτομία με απλά λόγια;

Να αναγνωρίζεις μια σύγχρονη ανάγκη που πολύς κόσμος έχει – και μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει – και να απαντάς σε αυτήν με τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό, μέσω της δημιουργίας ενός χώρου, προϊόντος ή διαδικασίας.

Πες μας μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική

Eπειδή πιστεύω στην δυναμική της ομάδας και επιδιώκω την ομαδική εργασία, θα έλεγα αυτό που ονομάζουμε «people managements skills»: διαχείριση συγκρούσεων, διοίκηση ατόμων/ομάδων, διαπραγμάτευση, εφαρμογή μεθόδων αυτοπαρακίνησης στην ομάδα, εφαρμογή μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων αυτοαξιολόγησης.

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σας καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σας λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Αέναο κύκλο ανατροφοδότησης! H ομάδα μας λαμβάνει ανατροφοδότηση από τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα Δωμάτια της Γειτονιάς σχεδόν καθημερινά και αυτή πράγματι επηρεάζει το πρόγραμμα και τη λειτουργία των χώρων. Η ανατροφοδότηση λαμβάνεται κατά κύριο λόγο μέσω της καθημερινής επαφής στον χώρο, και πιο σπάνια μέσω ερωτηματολογίων και online έρευνας. Η επεξεργασία και η σύνθεση όλης αυτής της πληροφορίας που λαμβάνουμε μας οδηγεί στη καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πολιτών και σε δεύτερο στάδιο θα οδηγήσει σε πιο καινοτόμες λύσεις.

pera

Αν μπορούσα θα μετέφερα όχι σήμερα, αλλά «χθες» τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο!

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Για την αρχιτεκτονική ισχύει ότι ισχύει και για πολλούς άλλους τομείς: υπάρχουν αμέτρητοι δρόμοι που μπορεί να πάρει κανείς και τρόποι με τους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί, περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενοι. Είναι σημαντικό να εντοπίσουν την προσέγγιση στην οποία πιστεύουν περισσότερο και να την επιδιώξουν με αυτοπεποίθηση. Η πορεία δεν είναι πάντα γραμμική, γι’αυτό να είναι ανοιχτές/οί στο να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα και εργασιακά περιβάλλοντα. Από όλες τις εμπειρίες θα πάρουν κάτι χρήσιμο, αρκεί να είναι «παρούσες και παρόντες» σε αυτό που κάνουν.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χώρα στην οποία οι νέοι επαγγελματίες δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες! Ίσως οι δυσκολίες να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο, την κουλτούρα και τη χρονική συγκυρία. Για παράδειγμα, μπορεί ένας νέος επαγγελματίας να νιώθει πως στην Ελλάδα έχει λιγότερες ευκαιρίες σε αυτή τη φάση, αλλά σε άλλες χώρες υπάρχει πολύ πιο σκληρός ανταγωνισμός. Όπου και να βρίσκεται κανείς χρειάζεται να κάνει κάποιες μικρές «θυσίες», αλλά χρειάζεται και προσαρμοστικότητα και προσήλωση στον στόχο. Προτιμώ να εστιάζω στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κάθε συνθήκη και όχι στα μειονεκτήματα.

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχατε υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Αν μπορούσα θα μετέφερα όχι σήμερα, αλλά «χθες» τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο! Θεωρώ ότι η κατάσταση του δημόσιου χώρου αντικατοπτρίζει το αίσθημα ατομικής ευθύνης, την αντίληψη της δημόσιας υγείας, την κουλτούρα της συμμετοχής και της ενεργούς πολιτότητας που υπάρχει (ή δεν υπάρχει) σε μια κοινωνία. Νομίζω πως χρειάζεται να γίνει αρκετή δουλειά προς αυτή τη κατεύθυνση και αξίζει να συμβάλουμε όλοι με όποιο τρόπο μπορούμε.

Πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Θα ήθελα να δω την Θεσσαλονίκη να εκμεταλλεύεται την δυναμική που έχει ως τόπος που ήταν ανέκαθεν κοσμοπολίτικο αστικό κέντρο, να αναδείξει το υπέροχο λιμάνι της και μεγαλύτερο κομμάτι του παραλιακού μετώπου, και να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα της αστικής κινητικότητας.

pera

Credits για τις φωτογραφίες @ Σάκης Γιούμπασης

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη Σοφία και την ΠΕΡΑ;

Βρείτε την στα Social Media:

📧
info@p-e-r-a.org