fbpx

Κωνσταντίνα-Δήμητρα Σαλάτα – Πολεοδόμος/Χωροτάκτης

#zounanamesamas

Ενημερωμένη για τις τελευταίες εξελίξεις, η Κωνσταντίνα είναι πάντα σε επαφή  με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Δημιουργική, με σκέψη προσηλωμένη στις λύσεις, διατηρεί μια θετική στάση, παρά τις δυσκολίες του επαγγέλματος! Της αρέσει τόσο η τεχνική προσέγγιση των πραγμάτων, αλλά και οι πιο φιλοσοφημένες συζητήσεις!

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

Γενικά το ενδιαφέρον μου περιστρέφεται γύρω από τις πόλεις, αλλά δε θα έλεγα ότι αυτό με οδήγησε στο να παραμείνω στην Ελλάδα. Ήταν περισσότερο μια σειρά συγκυριών που βέβαια μου έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο για να αντιληφθώ τις δυνατότητες και την δυναμική της χώρας.


Πες μας μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική

Πολλές! Σίγουρα όμως την καλύτερη διαχείριση του χρόνου και την υπομονή.
salata-1

Τι σημαίνει για σένα καινοτομία με απλά λόγια;

Αρχικά ο όρος αφορά μια διαδικασία, κατά την οποία μια διαφορετική, σε σχέση με την συνηθισμένη, προσέγγιση και τρόπος σκέψης εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση ενός ζητήματος. Επίσης, υποδηλώνει και ένα νέο ή βελτιωμένο προϊόν η υπηρεσία.

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)


Θα έλεγα κυρίως ο τρόπος προσέγγισης των ζητημάτων αλλά και η χρήση διαφόρων εργαλείων και προγραμμάτων ανάλυσης και σχεδιασμού.

Κάθε ένας από εμάς έχει μια δική του θεώρηση των πραγμάτων, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τι θέλει ο καθένας μεμονωμένα αλλά ο συμβιβασμός με τον καλύτερο τρόπο των αναγκών και των επιθυμιών όλων των κατοίκων

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Ο τομέας του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι πολύπλευρος και καλείται να ρυθμίσει και να αντιμετωπίσει μια πληθώρα ζητημάτων που συνεχώς μεταβάλλονται, δεδομένου ότι οι ίδιες οι πόλεις διαρκώς μετασχηματίζονται. Επομένως δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συμβουλή. Από την δική μου οπτική γωνία προϋποθέσεις αποτελούν η όρεξη και επιμονή για διερεύνηση και κατανόηση των αστικών συστημάτων όπως και η συναίσθηση ότι οι αποφάσεις του χωρικού σχεδιασμού επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και ότι η συνεργασία με άλλες ειδικότητες είναι απαραίτητη. Έχοντας αυτό το σκεπτικό ως βάση θα μπορεί να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να έχει σεβασμό προς το επάγγελμα του.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Αρχικά η ανάγκη, που θεωρώ πως έχουμε όλοι, να διαμορφώσουμε μια καθημερινότητα η οποία μας αντιπροσωπεύει και μας καλύπτει. Κίνητρο φυσικά αποτελεί και η επιθυμία για εμπλουτισμό των γνώσεων μου σχετικά με όλες τις πτυχές και τα ζητήματα των πόλεων.

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχες υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Τον σεβασμό προς τον συμπολίτη και κυρίως την ενεργή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες για την βελτίωση της καθημερινότητας μας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
salata-5

 

10. Που ζεις και πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Τα τελευταία χρόνια μένω στη Θεσσαλονίκη. Κάθε ένας από εμάς έχει μια δική του θεώρηση των πραγμάτων, αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τι θέλει ο καθένας μεμονωμένα, αλλά ο συμβιβασμός με τον καλύτερο τρόπο των αναγκών και των επιθυμιών όλων των κατοίκων. Επομένως θα μου άρεσε οι ίδιοι οι πολίτες να είναι σε θέση να δηλώνουν ότι είναι ευχαριστημένοι με την εικόνα της πόλης και την καθημερινότητα τους σε αυτή.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Κωνσταντίνα και τη δουλειά της;

Βρείτε την στα Social Media: