fbpx

Κωνσταντίνος Κιντής – Διευθυντής εκπαίδευσης @ Ya Impro (the improv school of Τhessaloniki)

#zounanamesamas

Ο Κωνστνατίνος μοιράζεται κάθε μέρα τη δημιουργικότητα και το πάθος του για αυτοσχεδιασμό με τον οργανισμό του @ya impro! Πολύ εργατικός και με θετική διάθεση επιμένει στη Θεσσαλονίκη και της χαρίζει ένα διαφορετικό κομμάτι που της λείπει, αυτό του αυθορμητισμού και της ελευθερίας!

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς αυτό σε οδήγησε να παραμείνεις στη Θεσσαλονίκη;

IMPROV (ίμπροβ) ήτοι αυτοσχεδιασμός. Η τέχνη του να δημιουργείς στη στιγμή επί σκηνής μια ολόκληρη θεατρική παράσταση απ’ το μηδέν. Ο λόγος που με οδήγησε να αυτοσχεδιάζω στην Ελλάδα και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη είναι ακριβώς επειδή εδώ δεν υπήρχε improv, οπότε είχα την ευκαιρία να φέρω τον κόσμο του improv σε επαφή με τον κόσμο της πόλης.
 

Τι σημαίνει για ‘σένα καινοτομία με απλά λόγια;

Να κλέβεις “κάτι” από ένα πεδίο και να το μπολιάζεις σε ένα τελείως διαφορετικό πεδίο. Το πεδίο σου!

kintis

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Δικτύωση και επικοινωνία. Με σύγχρονα και ασύγχρονα μέσα, τεχνολογικά (κυρίως) αλλά και όχι. Το σημαντικότερο εργαλείο είναι ο προγραμματισμός, η στοχοθεσία και η διαρκής ενημέρωση. Έχοντας λοιπόν μάτια και αυτιά ανοιχτά επιδιώκω να κινούμαι παράλληλα με τα γεγονότα, τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της Σχολής και της κοινότητάς μας.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώ πολλά εργαλεία της Google που κατά κύριο λόγο είναι εύχρηστα, τα έχεις στο κινητό σου και πολλά απ’αυτά είναι και δωρεάν (από ημερολόγιο, σημειώσεις, φόρμες και drive μέχρι analytics και google ads). Επίσης, το social κομμάτι μας είναι κι αυτό εξ ίσου φορητό, εύχρηστο και γρήγορο (επεξεργασία εικόνας, video & animation) από tablet και κινητά, καθώς επίσης ένα μέρος της δουλειάς που δεν μπορούμε (κυρίως λόγω χρόνου) να επωμιστούμε το κάνουμε outsource σε αξιόπιστους συνεργάτες (λογιστικά, μέρος της επικοινωνιακής, digital και μη στρατηγικής κλπ).

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Καθένας που ξεκινάει την περιπέτειά του έχει διαφορετική αφετηρία, μπορεί και διαφορετικό προορισμό. Αυτό κάνει το ταξίδι του άλλωστε μοναδικό. Η δική μου περιπέτεια, μου δίνει συνέχεια μαθήματα και αυτό που περισσότερο κρατάω είναι η σωστή προετοιμασία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση των κατάλληλων εργαλείων, τους ταιριαστούς συνεργάτες, προβλέψεις και λύσεις σε πιθανά εμπόδια, καθώς και πολλά ακόμα ζητήματα επί παντός επιστητού που θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει κάτι καινούριο. Εξοικονομείς περισσότερους πόρους με την πρόληψη και τον στρατηγικό σχεδιασμό, παρά με την επίλυση προβλημάτων και το άγχος της επόμενης μέρας. Άσε που περπατάς και με άλλη ψυχολογία βρε αδερφέ.

Μοιράσου μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική

Μιας που ο ψηφιακός κόσμος μεγαλώνει, πιο γρήγορα απ’ όσο φαίνεται στην καθημερινότητά μας, κι ευελπιστώ σύντομα οι ηλεκτρονικές συσκευές να κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη ζωή μας, η δεξιότητα που θα ήθελα να εξελίξω δεν είναι άλλη απ’ την δημιουργικότητα και την ανάδειξη πρακτικών λύσεων στα προβλήματα που συναντώ. Είναι λίγο πολύ ένας συνδυασμός από decision making και creativity.

Εξοικονομείς περισσότερους πόρους με την πρόληψη και τον στρατηγικό σχεδιασμό, παρά με την επίλυση προβλημάτων και το άγχος της επόμενης μέρας. Άσε που περπατάς και με άλλη ψυχολογία βρε αδερφέ!

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις που συναντάει ένας/μια νέος/α επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Υπάρχει μια βαθιά αίσθηση αισιοδοξίας στο φόντο όσων κάνω. Ξέρω ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων που επιβάλλει η δουλειά μου τις απολαμβάνω πραγματικά. Ξέρω επίσης ότι εκτός από την ψυχική ανάταση που μου προσφέρει ο επαγγελματικός ρόλος μέσα από τον οποίο επέλεξα να εκφράζομαι, καλύπτω και πραγματικές ανάγκες έξω από το επάγγελμα (όπως το πας ένα ταξίδι, βρε αδερφέ…και να μην ασχοληθείς με improv). Όσο μπορώ να ικανοποιώ τις προηγούμενες 2 συνθήκες, η περιπέτεια της Ya Impro συνεχίζεται. Πιθανόν να φτάσει κάποια στιγμή που να ζει από μόνη της η Ya Impro και να μην εξαρτάται από εμένα και τη δουλειά μου, γιατί θα πατάει καλά στα πόδια της και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι. Μπορεί όμως να αλλάξουν οι συνθήκες γύρω μας και να τελειώσει πιο σύντομα το ταξίδι μου (και το ταξίδι της προφανώς, να μην προλάβει καν να απογαλακτιστεί το πουλάκι μου) οπότε θα είμαστε έτοιμοι για τις επόμενες περιπέτειες. Στο improv λέμε ότι η βάση όσων κάνουμε είναι το να απολαμβάνουμε αυτό που συμβαίνει. Έτσι κι αλλιώς σε αχαρτογράφητες περιοχές κινούμαστε κι επί σκηνής κι αυτό είναι που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά ζωντανοί.

yaimpro

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχατε υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Η συνέπεια. Συνέπεια σε αυτά που λέμε, συνέπεια στον τρόπο που δουλεύουμε. Στην ώρα που ερχόμαστε στο μάθημα…Νομίζω ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγαλώσαμε και το περιβάλλον που συναντήσαμε, σίγουρα όμως δεν μπορούμε να δουλέψουμε αν δεν είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε, αυτά που συμφωνούμε και αυτά που κάνουμε. Για να το πάω ένα βήμα πιο πέρα, όταν ταυτίζονται αυτά που λες, αυτά που κάνεις και αυτά που σκέφτεσαι, τότε μιλάμε για ακεραιότητα. Και είναι πολύ σημαντική αρετή η ακεραιότητα. Περιλαμβάνει τον ηθικό σου κώδικα, την εντιμότητά σου και την ετοιμότητά σου. Αλλά ας ξεκινήσουμε απ’ το να είμαστε στην ώρα μας και λίγο λίγο θα το βρούμε. Ας είμαστε Άγγλοι, που λέμε!

Που ζεις σήμερα και πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Ζω στη Θεσσαλονίκη. Είναι η μοναδική πολυπολιτισμική πόλη της Ελλάδας. Συνυπάρχουν άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και αυτή η ποικιλία ομορφαίνει και ζωντανεύει το παρόν μας. Με σημείο αναφοράς τη γειτονιά, την κοινότητα και ανοίγοντας τη βεντάλια στις ομορφιές της χώρα μας φαντάζομαι την αυτο-οργάνωση ως μορφή ελευθερίας και δημοκρατίας όπου ο καθένας μας είναι συνδημιουργός της Θεσσαλονίκης που θα έχουμε. Συνδέοντάς το με το αντικείμενό μου, αυτή είναι η ουσία, να συνδημιουργούμε κόσμους και να απολαμβάνουμε πραγματικά να ζούμε σε αυτούς και να τους μοιραζόμαστε με το κοινό μας, με τουρίστες και περαστικούς, με παππούδες και μωρά. Με καθέναν που θέλει να γίνει μέρος της μοιρασμένης μας πραγματικότητας. Με καθέναν που θέλει να του ανήκει η Θεσσαλονίκη.

yaimpro

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Κωνσταντίνο;

📧 kintiskon@gmail.com

Βρείτε τον στα social media: