fbpx

Άννα Χλιούρα, Παντελής Ζάρκος – Elektronio

#zounanamesamas

Διπλή συνέντευξη με την Άννα και τον Παντελή, εμπνευστές του Elektronio! Όλοι μας έχουμε λατρέψει (και ζηλέψει!) το προσωποποιημένο design των πιο σύγχρονων χειροποίητων οχημάτων στην πόλη! Τους έχουμε δει κυριολεκτικά παντού: κάνοντας #soulatsa στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι στα περίπτερα της ΔΕΘ και σε πάνελ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έχουν εκπροσωπήσει τη γυναικεία και όχι μόνο επιχειρηματικότητα κάνοντας μας περήφανους! Ήρθε λοιπόν η στιγμή να τους γνωρίσουμε καλύτερα!

Ποιο είναι το πάθος σας & πώς αυτό σας οδήγησε να παραμείνετε στη Θεσσαλονίκη;


Παντελής: Το πάθος μου ήταν και είναι να δημιουργήσω το ιδανικό όχημα προσωπικής μετακίνησης για την πόλη & σίγα σιγά παίρνει σάρκα και οστά με το Elektronio. Αποφάσισα να επιχειρήσω στη χώρα μου γιατί ανεξάρτητα από τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι πιο εύκολη να έχει μία βάση σε ένα χώρο με τον οποίο είσαι εξοικειώμενος και αναγνωρίζεις πιο ευκολά νοοτροπίες και συμπεριφορές. Μπορεί να ξεκινούσα κάτι αντίστοιχο και στο εξωτερίκο αλλά πάλι κάτι θα έχανα και θα κέρδιζα.

Elektronio
Άννα: Πάθος μου συνιστά να αξιοποιώ τις σπουδές μου με ένα δημιουργικό τρόπο και τι καλύτερο από το Elektronio και επίσης να επιχειρώ με κάτι που δεν όρια. Αποφάσισα να επιχειρήσω στη χώρα μου γιατί εδώ μπορεί να γίνει το μεγάλο “ψήσιμο” για αυτό που κάνουμε. Εάν καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε ένα ανώριμο και δυσοίωνο φαινομενικά περιβάλλον, θα είναι το μεγαλύτερο σχολείο για τα επόμενα μας βήματα.

Τι σημαίνει για εσάς καινοτομία με απλά λόγια;

Παντελής: Καινοτομία για μένα σημαίνει να επιλύω ένα υπάρχον πρόβλημα με ένα διαφορετικό τρόπο.

Άννα: Καινοτομία για μένα είναι όταν όλοι βλέπουμε ένα συγκεκριμένο “δρόμο” για έναν προορισμό, εγώ να βρίσκω και ένα παράδρομο για να μη υπάρχει συνωστισμός ή για να φτάσω πιο γρήγορα.

Τι εφαρμόζετε στην εργασιακή σας καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σας λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Παντελής: Λίγο πιο καινοτόμα την εργασιακή μου καθημερινότητα την κάνει η συνεχής εξέλιξη με νέα εργαλεία είτε offline είτε online προκειμένου να διευκολύνω τη διαδικασία παραγωγής των ποδηλάτων μας. Επίσης, προσπάθω να αντιμετωπίζω διαφορετικά challenges καθημερινά όσο μου το επιτρέπει η επιχειρησιακή διαδικασία. Τέλος, το γεγονός ότι κινούμαι στη πόλη με τα “καινοτόμα” μας οχήματα μου δίνει ερεθίσματα για νέες δημιουργίες.

Άννα: Πιο καινοτόμα γίνεται η εργασιακή μου καθημερινότητα αναζητώντας συνεχώς νέες γνώσεις και εμπειρίες. Προσπαθώ συνεχώς να παρακολουθώ σεμινάρια & να συμμετέχω σε events προκειμένω να ανταλλάσσω ιδέες και να ενημερώνομαι για τα τελευταία εργαλεία και τάσεις στον τομέα μου. Με φρεσκάρει αυτή η αναζήτηση σε εβδομαδιαία βάση για να φέρνω νέες ιδέες στο γραφείο.
elektronio

Πείτε μας μια δεξιότητα (skill) που θα θέλατε να εξελίξετε ώστε να γίνει η δουλειά σας πιο αποτελεσματική

 

Παντελής: Μία ικανότητα που θα ήθελα να εξελίξω σίγουρα είναι αυτή του δημόσιου λόγου τόσο στη μητρική μου γλώσσα αλλά και στην αγγλική. Ενώ φύσει είμαι επικοινωνιακό άτομο σε ανεπίσημο περιβάλλον όταν σε κάποια επίσημη εκδήλωση απαιτείται να εκφέρω δημόσιο λόγο κυριεύομαι από άγχος. Σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα εξάσκηση & παρότρυνση γιατί εάν βελτιώθω, θα με βοηθήσει να κερδίσω τις εντυπώσεις σε διάφορες καταστάσεις.

 

Άννα: Μία ικανότητα που θα ήθελα να εξελίξω σαφώς στο επόμενο διάστημα είναι η διαχείριση ομάδας. Στο Elektronio είμαστε μία πολύ μικρή, συμπαγής ομάδα δίχως τις κλασσικές επιχειρησιακές ιεραρχίες. Σίγουρα, όμως, θέλουμε να μεγάλωσουμε στα επόμενα χρόνια οπότε θέλω να βελτιώθω σε αυτό το κομμάτι, μαθαίνοντας να συνεργάζομαι αρμονικά, να μπορώ να αναθέτω αρμοδιότητες και να μπορώ να ελέγχω και να αξιολογώ το παραγόμενο έργο για να μπορώ να εμπνέω για τις επόμενες μας κινήσεις.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το να είσαι επαγγελματίας στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με πολλές προκλήσεις και προσπαθούμε συνεχώς να πηγαίνουμε στην επόμενη πίστα για να κερδίσουμε στο τέλος το "παιχνίδι".

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σας;

Παντελής: Καθημερινά σχεδόν στο Elektronio δεχόμαστε επισκέψεις από διάφορους νέους (όχι απαραίτητα ηλικιακά) που θέλουν να “μπουν στα χωράφια μας” και έρχονται από κοντά να γνωρίσουν τη δουλειά μας αλλά χωρίς να εκφράζουν τις προθέσεις τους με έναν ξεκάθαρο τρόπο. Οπότε συμβουλή μου είναι να εμπνέεστε από τους άλλους αλλά όχι να μπαίνετε στη λούμπα της αντιγραφής. Ό, τι δουλεύει για κάποιον άλλο, δεν είναι απαραίτητο ότι θα λειτουργήσει το ίδιο για εσάς. Δεν υπάρχουν καλώς ή κακώς μυστικές συνταγές στην επιχειρηματικότητα.

Άννα: Θα τον συμβούλευα να αναρωτηθεί βαθιά μέσα του εάν του αρέσει να ασχοληθεί με αυτό που επέλεξε να σπουδάσει. Εάν όχι, να ψάξει μία εξειδίκευση που τον εξιτάρει. Για πάραδειγμα, ο τομέας μου, η επικοινωνία έχει τόσα πολλά παρακλάδια και ευκαιρίες. Επίσης, να μη θεωρεί πότε τον εαυτό του αυθεντία, συνεχώς να προσπαθεί να μαθαίνει και να είναι updated.

Τι είναι αυτό που σας κάνει να προχωράτε και να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Παντελής: To γεγονός ότι ξεπερνώ ένα πρόβλημα μου δίνει την ώθηση και τη θέληση να αντιμετωπίσω το επόμενο μεγαλύτερο.

Άννα: Ακριβώς έτσι λειτουργώ και εγώ. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το να είσαι επαγγελματίας στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο με πολλές προκλήσεις και προσπαθούμε συνεχώς να πηγαίνουμε στην επόμενη πίστα για να κερδίσουμε στο τέλος το “παιχνίδι”.

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχατε υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Παντελής: Ένα στοιχείο που θα ήθελα να πάρω είναι το viral του τελευταίου μήνα που είναι η οδηγική παιδεία της Νορβηγίας καθώς στο Όσλο μόλις σε ένα χρόνο καταγράφηκε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Στην Ελλάδα μία τέτοια συνθήκη θα με βοηθούσε να επικοινωνήσω ακόμη καλύτερα αυτό που κάνουμε.

Άννα: Εγώ θα ήθελα να μεταφέρω τις ποδηλατικές υποδομές και την ποδηλατική νοοτροπία του Βερολίνου που επισκέφτηκα πρόσφατα & όπου μόλις πάτησα το πόδι μου, αστυνομικός με ποδήλατο θα παρέδιδε κλήση στο ταξί που με αποβίβαζε στο ξενοδοχείο επείδη πατούσε για λίγα δευτερόλεπτα τον ποδηλατόδρομο. Σκηνικό ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Πού ζείτε και πώς ονειρεύεστε αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Παντελής: Ζω στη Θεσσαλονίκη θα ήθελα όπως έχω συνηθίσει τα τελευταία 15 χρόνια που κατοικώ εδώ να με εκπλήττει συνεχώς. Απλά θα ήθελα να εκπλήξει θετικά τα επόμενα τρία χρόνια σε θέματα που την τυραννούν το τελευταίο διάστημα όπως το κυκλοφοριακό η καθαριότητα.

Άννα: Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη και συνειδητά επέλεξα να ζήσω και να δραστηριοποιηθώ εδώ. Θα ήθελα, λοιπόν, τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να δω περισσότερες υποδομές που θα μπορούν να υποδεχτούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης πχ. ένα μητροπολιτικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

elektronio

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Άννα, τον Πανετλή και το Elektronio;

Βρείτε τους στα Social Media:

📧
info@elektroniowheels.com