fbpx

Dinara Sadykova – Σχεδιάστρια Μόδας

#zounanamesamas

Η Dinara ένα από τα πιο δημιουργικά άτομα που μπορεί να συναντήσεις. Με ανήσυχο και επιχειρηματικό πνεύμα έχει καταφέρει να γεμίσει πασαρέλες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό! Διατηρεί το αυθεντικό της στυλ και μας εντυπωσιάζει! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας:

Ποιο είναι το πάθος σου & πώς το ανακάλυψες;

Έχω πάθος για το σχέδιο, για τα ρούχα και γενικά για την μόδα από μικρή. Όλη η οικογένεια μου ασχολείται με ραπτική και ίσως αυτό να με ώθησε να ασχοληθώ με αυτό το επάγγελμα. Αγαπώ αυτό που κάνω, έκανα το χόμπι μου δουλειά και αυτό με γεμίζει… μου δίνει χαρά!

Τι σημαίνει για σένα καινοτομία με απλά λόγια;

Στις μέρες η καινοτομία είναι μια λέξη που ακούγεται συχνά. Στον χώρο της μόδας η τεχνολογία έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Ξεκινώντας από το 3D ρούχο μέχρι και την τεχνολογία του υφάσματος. Με την τεχνολογία 3D οι μεγάλες βιομηχανίες μπορούν να γλιτώσουν το κόστος της δημιουργίας δειγμάτων, καθώς βλέπουν μέσα από ψηφιακά avatar το πώς στρώνει το ρούχο πριν το στείλουν στην παραγωγή. Ενώ, η τεχνολογία υφάσματος είναι, παραδείγματος χάρη, το να βάλεις LED φωτισμό σε ένα ένδυμα. Πλέον υπάρχει δυνατότητα να φτιάξεις ύφασμα από οποιοδήποτε υλικό π.χ. από ανανά.

dinara

Τι εφαρμόζεις στην εργασιακή σου καθημερινότητά που κάνει τη δουλειά σου λίγο πιο καινοτόμα; (online & offline εργαλεία, συνήθειες, τρόπος εργασίας, ethics, συμβουλές, μέντορες κ.λπ.)

Η εργασία μου ξεκινάει με τον εξής τρόπο: κάνω έρευνα στα trends online και offline, διαλέγω αυτό που είναι πιο κοντά στο δικό μου στυλ. Μετά διαλέγω ένα θέμα έμπνευσης, στο οποίο κάνω την έρευνα μου για την κάθε λεπτομέρεια π.χ. εάν η έμπνευση μου είναι ένας καλλιτέχνης, κάνω έρευνα όχι μόνο στα έργα του, αλλά και στο τι τρόπο σκέψεις είχε, όταν έφτιαχνε το έργο αυτό.

Έπειτα βγαίνω στην αγορά για να ψάξω υφάσματα που μου ταιριάζουν σύμφωνα με τα trends και το θέμα που διάλεξα. Στην συνέχεια, αφού έχω μαζέψει όλο το υλικό που χρειάζομαι, ξεκινάω τα σχέδια στο χέρι, δηλαδή κάνω ένα sketchbook. Από εκεί στο τέλος διαλέγω τα καλύτερα σχέδια και εδώ ξεκινάει η υλοποίηση ρούχου. Πατρόν, είτε σε CAD πρόγραμμα, είτε στο χέρι, μετά κόβω το ύφασμα σύμφωνα με τα πατρόν που έφτιαξα. Και στην συνέχεια ράβεται το ρούχο. Και για μένα είναι απαραίτητο όλα αυτά θα γίνονται με ωραία μουσική, για να περνάει και η ώρα πιο ευχάριστα. Η γνώμη μου είναι πως για να βγει ένα καλό και σωστό αποτέλεσμα, όλα πρέπει να γίνονται με την σειρά τους. Είμαι πολύ πρακτική στην δουλειά μου και σε αυτό μου βοήθησε η καθηγήτρια μου στην σχόλη, η οποία είναι και μέντορας μου.

Η στασιμότητα μπορεί να είναι βολική, αλλά έτσι η ζωή γίνεται βαρετή. Για αυτό στη ζωή πρέπει να ρισκάρεις και να προχωράς πάντα μπροστά!

Πες μας μια δεξιότητα (skill) που θα ήθελες να εξελίξεις, ώστε να γίνει η δουλειά σου πιο αποτελεσματική.

Θα ήθελα να εξελίξω την ταχύτητα στην δουλειά μου, χωρίς να χαλάσει η ποιότητα. Σε έναν επιχειρηματικό κόσμο που όλα είναι “γρήγορα” θέλω και εγώ να εξελιχθώ, χωρίς να αλλοιώσω την ταυτότητά μου.

dinara-2

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α νέο/α που ξεκινάει τώρα να ασκεί το επάγγελμά σου;

Σε αυτήν την ζωή πρέπει να ρισκάρεις και να προχωράς πάντα μπροστά, ειδικά στην δουλειά σου. Η στασιμότητα μπορεί να είναι βολική, αλλά έτσι η ζωή γίνεται βαρετή και δεν θα αργήσεις να μισήσεις την δουλειά σου. Για αυτό προχωρά μπροστά και δες μέχρι που μπορείς να φτάσεις.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να προχωράς και να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες που έχει ένας νέος επαγγελματίας στην Ελλάδα σήμερα;

Θέλω να προχωρήσω στην Ελλάδα, διότι έχω σπουδάσει εδώ το επάγγελμα μου. Και έχω καταλάβει πώς λειτουργεί η αγορά στην Ελλάδα, που πρέπει να απευθυνθώ, και πώς να καταφέρω τους στόχους μου.

Ποιο είναι ένα στοιχείο από μια χώρα του εξωτερικού που αν είχες υπερ-δυνάμεις θα μετέφερες ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα; (Μια συνήθεια, μια παράδοση, μια αξία κ.λπ.)

Πιστεύω πως θα λειτουργούσε θετικά αν στην Ελλάδα τα μαγαζιά συνέχιζαν κανονικά το ωράριό τους το μεσημέρι και δεν σταματούσε να κυκλοφορεί ο κόσμος (και κατ΄επέκταση δεν σταματούσαν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες) το μεσημέρι. Διότι είναι 3 ώρες της ημέρας και σε αυτές της 3 ώρες στην καθημερινότητα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα, περισσότερες δουλειές και περισσότερες εμπορικές συναλλαγές.

Πού ζεις και πώς ονειρεύεσαι αυτόν τον τόπο σε 2-3 χρόνια;

Ζω στην Θεσσαλονίκη και ονειρεύομαι πως σε 2-3 χρόνια η οικονομική κατάσταση στην χώρα θα καλυτερέψει.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Dinara και τη δουλειά της;

Βρείτε την στα Social Media: