fbpx

CASE STUDY

together: Η μεγαλύτερη κοινότητα νέων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη

together logo
Untitled design

Τι ήταν το together;

 Η ιδέα για το together γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων προκλήσεων, οι νέοι -και όχι μόνο- επαναπροσδιορίσαμε απότομα τις συνήθειες και την καθημερινότητα μας σχετικά με τη ψηφιακή απομόνωση, την έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων και τον περιορισμό επαγγελματικής δικτύωσης στη Θεσσαλονίκη. Ως ομάδα ήρθαμε αντιμέτωπες με ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θέλαμε να αγκαλιάσουμε, να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε λύσεις μέσα από το together!

Σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΙΤΑΝ σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 3 κύκλους ενός ολιστικού προγράμματος ενδυνάμωσης, με στόχο να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη μέσα από 4 πυλώνες δράσης:

Οι τέσσερις πυλώνες του together

#togetnetwork
Δικτύωση με φορείς της πόλης

Εκδηλώσεις ισχυρής δικτύωσης, με στόχο να δημιουργηθούν νέοι πυρήνες δράσης, ιδέες, start-ups και ευκαιρίες εξέλιξης στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης.

#togetskills
Εκπαίδευση σε επαγγελματικές δεξιότητες

Εκπαιδευτικά εργαστήρια εξοικείωσης με τις παγκόσμιες τάσεις των επαγγελματικών δεξιοτήτων (soft & hard skills) που θα επηρεάζουν ήδη την αγορά στη Θεσσαλονίκη.

#togetwellbeing
Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Δραστηριότητες αποφόρτισης από την καθημερινότητα, σε μια κοινωνία υψηλών ταχυτήτων, με στόχο την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.


#togetevents
Ενδυνάμωση της κοινότητας


Πρωτοβουλίες και ανοιχτές εκδηλώσεις, με στόχο την έκφραση κάθε μέλους της κοινότητας και την ενδυνάμωση τους σε θέματα που αφορούν τους νέους επαγγελματίες.

Τι προσέφερε ο κάθε κύκλος;

together -2

💡 1ος κύκλος 

Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022 

Οι 150 επιλεγμένοι/ες νέοι/ες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης γίνονται μέρος της πιο φρέσκιας και καινοτόμας κοινότητας της πόλης! Για πέντε μήνες συμμετείχαν ενεργά σε υβριδικές (physical & digital) δραστηριότητες με στόχο τη δικτύωση, το wellbeing και την εκπαίδευση τους. Highlights που θα θυμόμαστε: τα inspirational talks από πετυχημένους επαγγελματίες!

💡 2ος κύκλος 

Οκτώβριος 2022 – Δεκέμβριος 2022 

Νέοι 70 επαγγελματίες παίρνουν μέρος και εντάσσονται στην μεγαλύτερη κοινότητα νέων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη. Τρεις μήνες γεμάτοι δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις. Στόχος ήταν η επαγγελματική ενδυνάμωση, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το χτίσιμο δυνατών δεσμών. Highlight: Οι πρώτες ανοιχτές εκδηλώσεις των alumni της κοινότητας!

💡 3ος κύκλος 

Απρίλιος 2023 – Ιούνιος 2023 

Ακόμη 70 νέοι/ες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργώντας έναν δυναμικό πυρήνα νέων επαγγελματιών που παραμένει στη Θεσσαλονίκη. Τα νέα μέλη ακολούθησαν την εξελικτική πορεία του προγράμματος, από την προσωπική κατανόηση, στην ενδυνάμωση ομάδων και την γνωριμία με άλλες κοινότητες. Highlight: Το κλείσιμο του προγράμματος στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας!

Το πρόγραμμα σε αριθμούς:


300 ΜΕΛΗ
2100 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
70+ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
10 COMMUNITY PARTNERS
12 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ALUMNI
11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ WELLBEING
32 ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
48 ΩΡΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η μεθοδολογία του together

Η ολιστική προσέγγιση δημιουργίας και υλοποίησης του προγράμματος, μας οδήγησε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη ζωή των νέων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης και να ακολουθήσουμε την εξής μεθοδολογία: 

Online έρευνα σε 566 νέους

Διεξαγάγαμε σε συνεργασία με την IeraxAnalyticts, μια πολύπλευρη έρευνα κοινού, μέσω διαδικτυακών και δια ζώσης συνεντεύξεων, ερωτηματολογίων κ.λπ. που συνέβαλε στο να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες των νέων επαγγελματιών της πόλης.

Focus Group

Δημιουργήθηκε το διαδικτυακό focus group “Ακούμε τους νέους επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη” που βοήθησε να επαληθεύσουμε ή να προσαρμόσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας που προηγήθηκε.

Μεθοδολογία “Agile”

Η καινοτομία του together είναι ότι ενσωμάτωσε τη μεθοδολογία “Agile”, δηλαδή κάθε φάση του προγράμματος, είχε τη δυνατότητα προσαρμοστεί και να εμπλουτιστεί με βάση την ανατροφοδότηση (feedback) των συμμετεχόντων. Η διαδικασία έγινε μέσα από ερωτηματολόγια και συναντήσεις.

Εργαλεία project management και διαχείρησης κοινότητας

Κατά την περίοδο του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν εργαλεία project management και community engagement, με στόχο την πιο οργανωμένη και αποτελεσματική διαχείριση της κοινότητας. Αγαπημένα μας εργαλεία, το community canvas, το asana και το miro.

Συναντήσεις co-creation

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις συν-σχεδιασμού (co-creation), ανάμεσα στα μέλη που συμμετείχαν και στους 3 κύκλους, δίνοντας τους λόγο στη συνέχεια της κοινότητας και ουσιαστική συμβολή στους επόμενους κύκλους.

Community Partners

Δυναμικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσαν οι συνεργάτες και οι Community Partners προσφέροντας την αιγίδα τους, τους χώρους τους και ουσιαστικές ευκαιρίες δικτύωσης στα μέλη.

together

Ο αντίκτυπος του together

👉 Το σύνολο του προγράμματος και ο αντίκτυπος του together στο οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης είναι μοναδικός, με ισχυρές συνεργασίες και μεγάλη κοινότητα νέων επαγγελματιών, που ήδη έχει ωφεληθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

👉 Το project αποτελεί case study σε εθνικό επίπεδο, καθώς βραβεύτηκε με PR Award στην κατηγορία Community Engagement, λαμβάνοντας την τρίτη θέση!! 

👉 Το πρόγραμμα together λειτούργησε ως case study για τη δημιουργία κοινότητας με σκοπό τη δικτύωση, το wellbeing και την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το μοντέλο λειτουργίας του μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις, με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων σε τοπικό επίπεδο και σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης.

👉 Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 3 κύκλων που έχει ωφελήσει 300+ νέους επαγγελματίες και το οικοσύστημα της Θεσσαλονίκης. Συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα (υπάλληλοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, startupers, ερευνητές) έχουν πλέον μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις δεξιότητες τους και εξοικείωση με τα παγκόσμια trends, τα οποία μεταφέρουν στην αγορά με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτήν και τις ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει.

👉 Κατάφερε να ανταποκριθεί στην ουσιαστική ανάγκη των συμμετεχόντων για ισχυρή δικτύωση εμπλέκοντας τοπικούς φορείς. Συνολικά το πρόγραμμα, αποτέλεσε το έναυσμα για να συζητήσουν οι οργανισμοί της Θεσσαλονίκης το παρόν και το μέλλον των κοινοτήτων νέων της πόλης. Τα κίνητρα που έχουν δοθεί μέσα από τους τρεις κύκλους του προγράμματος έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στη δικτύωση των συμμετεχόντων, η οποία έχει δημιουργήσει νέους πυρήνες δράσης και ευκαιρίες παραμονής στην πόλη.

👉 Με πρωτοβουλία των alumni η κοινότητα συνεχίζει ανεξάρτητη ως Together Network και αποτελεί πρότυπο και αρχή για άλλες κοινότητες και επιχειρηματικές ιδέες.

👉 Επόμενος στόχος είναι να πραγματοποιηθούν δράσεις που θα εδραιώσουν το πρόγραμμα ως πρότυπη πρακτική αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα του στη Θεσσαλονίκη και να καταστεί το πρόγραμμα ως συστημικό, δηλαδή πως έχει επηρεάσει νέους της Θεσσαλονίκης με έναν ολιστικό τρόπο και έχει αφήσει αποτύπωμα σε όλη τη χώρα.