Η ιδέα για το together γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας, όπου μεταξύ άλλων προκλήσεων, οι νέοι -και όχι μόνο- επαναπροσδιορίσαμε απότομα τις συνήθειες και την καθημερινότητα μας σχετικά με τη ψηφιακή απομόνωση, την έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων και τον περιορισμό επαγγελματικής δικτύωσης στη Θεσσαλονίκη.
Ως ομάδα ήρθαμε αντιμέτωπες με ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θέλαμε να αγκαλιάσουμε, να κατανοήσουμε και να προσεγγίσουμε λύσεις μέσα από το together!
Σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΙΤΑΝ σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε 3 κύκλους ενός ολιστικού προγράμματος ενδυνάμωσης, με στόχο να στηρίξουμε τους νέους επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη μέσα από 4 πυλώνες δράσης:
#togetnetwork
Δικτύωση με φορείς της πόλης
Εκδηλώσεις ισχυρής δικτύωσης, με στόχο να δημιουργηθούν νέοι πυρήνες δράσης, ιδέες, start-ups και ευκαιρίες εξέλιξης στην αγορά εργασίας της Θεσσαλονίκης.
#togetskills
Εκπαίδευση σε επαγγελματικές δεξιότητες
Εκπαιδευτικά εργαστήρια εξοικείωσης με τις παγκόσμιες τάσεις των επαγγελματικών δεξιοτήτων (soft & hard skills) που θα επηρεάζουν ήδη την αγορά στη Θεσσαλονίκη.
#togetwellbeing
Ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
Δραστηριότητες αποφόρτισης από την καθημερινότητα, σε μια κοινωνία υψηλών ταχυτήτων, με στόχο την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
#togetevents
Ενδυνάμωση της κοινότητας
Πρωτοβουλίες και ανοιχτές εκδηλώσεις, με στόχο την έκφραση κάθε μέλους της κοινότητας και την ενδυνάμωση τους σε θέματα που αφορούν τους νέους επαγγελματίες.
1ος κύκλος (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022)
Οι 150 επιλεγμένοι/ες νέοι/ες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης γίνανε μέρος της πιο φρέσκιας και καινοτόμας κοινότητας της πόλης! Για 5 μήνες συμμετείχαν ενεργά σε υβριδικές (physical & digital) δραστηριότητες με στόχο τη δικτύωση, το wellbeing και την εκπαίδευση τους.
Highlights που θα θυμόμαστε: τα inspirational talks από πετυχημένους επαγγελματίες!
70 νέοι επαγγελματίες παίρνουν μέρος στον 2ο κύκλο του προγράμματος και εντάσσονται στην μεγαλύτερη κοινότητα νέων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα περιλάμβανε 3 μήνες γεμάτους δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις. Στόχος ήταν η επαγγελματική ενδυνάμωση, η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και το χτίσιμο δυνατών δεσμών.
Highlights που θα θυμόμαστε: Οι εκδηλώσεις των alumni του πρώτου κύκλου!
Στον 3ο κύκλο 70 νέοι/ες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργώντας έναν δυναμικό πυρήνα επαγγελματιών που παραμένει στη Θεσσαλονίκη. Τα νέα μέλη συμμετέχουν στις δράσεις του προγράμματος, αλλά και της κοινότητας alumni που έχει δημιουργηθεί.
Highlights που θα θυμόμαστε: Το κλείσιμο του προγράμματος στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας!
300 ΜΕΛΗ
70+ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
10 COMMUNITY PARTNERS
12 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ALUMNI
11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ WELLBEING
32 ΩΡΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
48 ΩΡΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Η μεθοδολογία του together
Η ολιστική προσέγγιση υλοποίησης του προγράμματος περιλάμβανε διαφορετικές ανθρωποκεντρικές μεθόδους για να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που θα μπορούσε να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη ζωή των νέων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα για να σχεδιάσουμε το πρόγραμμα υλοποιήσαμε:
Online έρευνα σε 566 νέους
Διεξαγάγαμε σε συνεργασία με την Ierax Analyticts, μια πολύπλευρη έρευνα κοινού που συνέβαλε στο να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες των νέων επαγγελματιών της πόλης.
Focus Group
Δημιουργήθηκαν τα focus groups “Ακούμε τους νέους επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη” για να επαληθεύσουμε και να προσαρμόσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας.
Μεθοδολογία “Agile”
Η καινοτομία του together είναι ότι προσαρμόζαμε το πρόγραμμα βάση του feedback των αναγκών των συμμετεχόντων, ώστε να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες τους.
Εργαλεία project & community management
Xρησιμοποιήσαμε εργαλεία project & community management ώστε να έχουμε μια οργανωμένη, αποτελεσματική διαχείριση του προγράμματος και των συνεργατών.
Συναντήσεις co-creation
Στο τέλος του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με alumni των 3 κύκλων, ώστε να συν-σχεδιαστεί η βιώσιμη συνέχεια της κοινότητας.
Community Partners
Δυναμικό μέρος του προγράμματος αποτέλεσαν οι Community Partners, προσφέροντας την υποστήριξη τους, τους χώρους και ουσιαστικές ευκαιρίες δικτύωσης στην κοινότητα.