Η σημασία της αναγνώρισης του συστήματος, πριν προχωρήσουμε το project μας
Ένα εργαστήριο για την σημασία της συστημικής αλλαγής στην Ελλάδα. Μετά από πρόσκληση του προγράμματος Actors of Urban Change, το οποίο ενδυναμώνει φορείς αστικής αλλαγής στην Ευρώπη με σκοπό να συνεργάζονται καινοτόμα για πιο βιώσιμες, συμπεριληπτικές και δίκαιες πόλεις, βρεθήκαμε στην Σαντορίνη για να συζητήσουμε αν αλλάζει το σύστημα.
Σκοπός του εργαστηρίου μας ήταν να προβληματιστούμε για τον ρόλο μας μέσα στο σύστημα που δρούμε, να μάθουμε πρακτικά εργαλεία κατανόησης ενός συστήματος και να αναρωτηθούμε πώς γίνεται το project μας περισσότερο ”επιδραστικό στο σύστημα”.
10 συμμετέχοντες
3 εργαλεία συστημικής αλλαγής
3 ώρες
Ξεκινώντας από μια θεωρητική προσέγγιση στα εργαλεία και τις μεθόδους του Systems Thinking (τοποθετώντας τα στον άξονα ”Technical-Non technical και Academic-Applied”), επιλέξαμε τα ”Leverage points” των projects των συμμετεχόντων, τα σημεία δηλαδή εκείνα μέσα σε ένα σύστημα που μπορεί να επηρεάσει πρακτικά ένα project. Κλείσαμε το εργαστήριο με την ανάλυση του ”Πώς μπορώ να κάνω το project μου πιο συστημικό” απαντώντας με λεπτομέρειες για την κάθε φάση ενός project (initiation, planning, execution, close).
Η εκπαίδευση των ελληνικών ομάδων του Actors of Urban Change ενίσχυσε με πρακτικές γνώσεις την συστημική προσέγγιση, δημιούργησε καλύτερες συνδέσεις μεταξύ πιθανών αποφάσεων και δημιούργησε ευκαιρίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ενός project.
Photos: Angel Ballesteros