fbpx

CASE STUDY

Φιλοξενήσαμε την 4ήμερη Ευρωπαϊκή συνάντηση ”Η επίδραση του Brain Drain στην κοινωνική καινοτομία”

Γιατί δεν εφαρμόζουμε άμεσα καινοτόμες ιδέες σε κοινωνικά ζητήματα; Γιατί αισθανόμαστε ασφαλέστερα στη συνηθισμένη ρουτίνα; Γιατί μας δυσκολεύει τόσο πολύ η εφαρμογή νέων μεθοδολογιών;
General Secretary

Στο among, συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες, οργανισμούς και φορείς που υποστηρίζουν την αλλαγή, ώστε να δημιουργούμε όλοι μαζί τις κατάλληλες συνθήκες για να εφαρμόζουμε την καινοτομία στην κοινωνία. Από την εμπειρία μας έχουμε εντοπίσει μια σειρά από παράγοντες που μπλοκάρουν την καινοτομία, όπως η έλλειψη εκπαίδευσης στο δημόσιο, η έλλειψη εργαλείων στην ελληνική γλώσσα, το Brain Drain κ.λπ. 

Αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε στη Θεσσαλονίκη ειδικούς από όλη την Ευρώπη, μέλη του Δικτύου Αποφοίτων της Bosch, ώστε να μελετήσουμε το πώς το Brain Drain μπλοκάρει την κοινωνική καινοτομία και να βρούμε συλλογικές λύσεις. 

Την 1η ημέρα καταγράψαμε τις διαφορετικές οπτικές στα φαινόμενα “Drain Drain” και “Brain Gain”, μελετήσαμε κριτικά την ορολογία γύρω από την κοινωνική καινοτομία και συζητήτσαμε τι σημαίνουν οι έννοεις “Brain Drain”, “Brain Gain” και “Social Innovation”.

Τη 2η ημέρα μελετήσαμε συγκεκριμένα την ελληνική πραγματικότητα, μέσω φιλοξενείας εκπροσώπων του προγράμματος REGENERATION, της οργάνωσης STIMULLI για την κοινωνική καινοτομία και της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τη 3η ημέρα εστιάσαμε στην συστημική αλλαγή, αναγνωρίσαμε δηλαδή τα στοιχεία αυτά που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την κινητικότητα, σχεδιάσαμε λύσεις και προτείναμε ιδέες.

Την 4η ημέρα αναπτύξαμε συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε για να στηρίξουμε την κοινωνική καινοτομία.

systemic map

Η συγκεκριμένη συνάντηση  υποστηρίχτηκε από το δίκτυο αποφοίτων Bosch, το οποίο είναι μια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Robert Bosch και του International Alumni Center.