Ένα 2-ήμερο εργαστήριο για τη βιωσιμότητα ενός φορέα πολιτισμού, μέσα από την οπτική νέων επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης
Ένα εργαστήριο για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Με τη χρήση συμμετοχικών διαδικασιών, σχεδιάσαμε ένα Design Thinking εργαστήριο για να εξερευνήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική βιωσιμότητα του πολιτισμικού κέντρου και για να δημιουργήσουμε νέες ιδέες που να απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του Ιδρύματος.
Με τη βοήθεια 17 επαγγελματιών από διαφορετικούς τομείς, αναγνωρίσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του Ιδρύματος, εμπνευστήκαμε και συνεργαστήκαμε με τους εργαζομένους του, παρατηρήσαμε τον τρόπο οργάνωσης και σχεδιάσαμε λύσεις για τις βασικές προκλήσεις βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα. Η δυναμική των συμμετεχόντων και οι διαφορετικές εμπειρίες τους εμπλούτισαν τις ανάγκες του Ιδρύματος και προσέφεραν ρεαλιστικές λύσεις.
Ιδέες που προτάθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν άμεσα από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.
Το Design Sprint υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος START – Create Cultural Change του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.).