fbpx

5 συχνές παραλείψεις όταν σχεδιάζουμε projects για την κοινωνία!

🔥 Κάθε κοινωνικό project είναι μοναδικό: Καινούργιοι στόχοι, διαφορετικό κοινό, διαφορετικοί συνεργάτες. Μοιραζόμαστε 5 χρήσιμες συμβουλές που αποκτήσαμε μέσα από την εμπειρία μας τα 5 χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

1. Γνώρισε (καλά) το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείσαι

work-enviroment

Το κάθε περιβάλλον δράσης είναι διαφορετικό. Διαφορετικές είναι οι συνθήκες σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο και διαφορετικές οι συνθήκες σε ένα μικρό νησί. Οφείλεις πριν ξεκινήσεις ένα έργο να ερευνήσεις τις διαφορετικές συνήθειες, τον τρόπος ζωής, τις προτεραιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ανησυχίες των ανθρώπων και να σχεδιάσεις ένα έργο προσαρμοσμένο σε αυτά.

2. Ρώτησε το κοινό σου. Άκουσε. Άκουσε. Άκουσε.

Κανένα κοινωνικό-πολιτισμικό project δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο χωρίς να λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του κοινού-στόχου (target group). Η εμπειρία ενός επαγγελματία και ενός οργανισμού σίγουρα μπορούν να ωθήσουν το project προς μια σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η αναγνώριση της πραγματικής ανάγκης του κοινού για το οποίο δημιουργείς ένα έργο, θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας από την πρώτη ημέρα. Άλλωστε, ένας ικανός project manager προσαρμόζει μια ιδέα στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων και δεν σχεδιάζει χωρίς δεδομένα.

active-listening
prepared

Να έχεις υπόψιν σου όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά σε ένα project. Κανένας δεν περίμενε μια παγκόσμια πανδημία και όμως, όλοι προσαρμοστήκαμε. Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η προνοητικότητα και η ευελιξία αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικό ενός project manager. Όσες περισσότερες εναλλακτικές έχεις σχεδιάσει (risk management) τόσο πιο ψύχραιμα μπορείς να προσαρμοστείς στις αλλαγές που προκύπτουν.

4. Συνεργάσου! Ο/Η project manager δεν τα κάνει όλα μόνος του/της.

Τα projects απαιτούν ουσιαστική συνεργασία, αλλά ένας project manager δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του. Ο project manager συντονίζει την πρόοδο του έργου, την αλληλεπίδραση των συνεργατών και των χορηγών, την αξιοποίηση των πόρων, τους πιθανούς κινδύνους κ.λπ. Μια δεμένη ομάδα με κοινό όραμα, αλληλουποστήριξη και επαγγελματικές ικανότητες ωθούν το project στην επιτυχία και όχι ένας μόνο άνθρωπος. Δημιούργησε μια ομάδα βάση των αναγκών του project, συν-δημιούργησε μαζί τους, ενέπνευσε, δώσε και λάβε feedback και οργάνωσε σωστά την δομή του έργου.

teamwork

5. Επικοινώνησε σωστά το project

communicate

Για να είσαι ένας/μια αποτελεσματικός/ή project manager πρέπει να μπορείς να επικοινωνήσεις το project στην κοινωνία. Βρες τα κατάλληλα επικοινωνιακά εργαλεία, δημιούργησε μια ιστορία (storytelling), επίλεξε τα κατάλληλα κανάλια προώθησης (social media, newsletter, αφίσες κ.λπ.) που χρησιμοποιεί το κοινό σου και προώθησε τα αποτελέσματα σε όσους κρίνεις ότι πρέπει να μάθουν το έργο (advocacy).

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!