👁Τι είναι;
Το 1958, ο William Schutz εισήγαγε επίσημα μια θεωρία διαπροσωπικών σχέσεων που ονομάζεται FIRO (θεμελιακός προσανατολισμός διαπροσωπικών σχέσεων).
✔️ Πώς σας βοηθάει;
Με την βοήθεια αυτού του μοντέλου, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εργασιακό/ συνεργατικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι αισθάνονται σημαντικοί, ικανοί και ευπρόσδεκτοι, με στόχο να αυξήσετε την παραγωγικότητα των μελών της ομάδας και να ενισχύσετε την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης.
✏️ Πώς να το χρησιμοποιήσετε;
Υπάρχουν πολλές μέθοδοι που βασίζονται στο FIRO για την δημιουργία ενός αξιόπιστου εργασιακού περιβάλλοντος. Μια εκ των οποίων είναι η “Human Element”, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση όλων των ανθρώπινων αναγκών σε έναν οργανισμό.
🕒 Προτεινόμενη διάρκεια από την ομάδα μας:
1 ώρα
Έχεις κληθεί να διαχειριστής μία ομάδα;
Το μοντέλο FIRO είναι ο σύμμαχός σου στη δημιουργία ενός παραγωγικού συνεργατικού περιβάλλοντος!
Η θεωρία FIRO παρουσιάζει τις τρεις διαστάσεις των διαπροσωπικών σχέσεων που θεωρούνται απαραίτητες και επαρκείς για να εξηγήσουν τις περισσότερες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Από τη συγκεκριμένη θεωρία προκύπτει και το ομώνυμο μοντέλο. Οι τρεις διαστάσεις που παρουσιάζει το μοντέλο είναι οι εξής:

1. Ανάγκη για Ενσωμάτωση/ Ένταξη:
Η ανάγκη για συμπερίληψη είναι η εσωτερική ώθηση για τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας ικανοποιητικής σχέσης αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους. Έχει να κάνει με το να είναι κανείς ουσιαστικά μέλος ή όχι της ομάδας.
2. Ανάγκη για Έλεγχο:
Η διαπροσωπική ανάγκη ελέγχου ορίζεται ως η ανάγκη καθιέρωσης και διατήρησης μιας ικανοποιητικής σχέσης με τους ανθρώπους σε σχέση με τον έλεγχο και τη δύναμη. Έχει να κάνει με το αν κάποιος έχει ηγετικό ρόλο/ ρόλο ευθύνης ή αν δέχεται περισσότερη καθοδήγηση στη διεκπεραίωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων.


3. Ανάγκη για Στοργή:
Πρόκειται για την ανάγκη για μια ικανοποιητική σχέση με τους άλλους σε σχέση με την αγάπη και την στοργή. Ενώ η ανάγκη για ένταξη έχει να κάνει με το να είναι κανείς ουσιαστικά μέλος ή όχι της ομάδας, η ανάγκη για στοργή έχει να κάνει με το βαθμό που εκθέτει κανείς τον εαυτό του, δηλαδή με το βαθμό έκφρασης των συναισθημάτων του.
Το συγκεκριμένο μοντέλο αυξάνει την αποτελεσματικότητα ενός ατόμου στις σχέσεις και μας παρουσιάζει ένα αποδεδειγμένο πλαίσιο για την προώθηση ομάδων και οργανισμών σε υψηλές επιδόσεις. Επιπλέον, προσδιορίζει την υπάρχουσα επικοινωνιακή και διαπροσωπική δυναμική που επηρεάζουν την ηγετική επιτυχία της ομάδας- βοηθώντας τους ανθρώπους να επιλύσουν τις πιθανές συγκρούσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. Τέλος, προσφέρει έναν “επιστημονικό φακό” μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα τη δυναμική της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τόσο της δικής του όσο και των άλλων, γεγονός που του επιτρέπει να αποκτήσει αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη, συνειδητοποίηση και συμπόνια για τον εαυτό του και τους υπόλοιπους.

👉 Διαβάστε περισσότερα για την θεωρία και το μοντέλο του FIRO και δείτε περισσότερες πληροφορίες για το “Human Element” και τον τρόπο αξιολόγησης εδώ.