fbpx

Brainstorming ή (ελληνιστί) Ιδεοθύελλα!

Brainstorming

👁 Τι είναι; 

Στo among μας αρέσει να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα! Όσοι μας ξέρετε ίσως μας έχετε ακούσει να μιλάμε για την ανάγκη ολιστικού σχεδιασμού υπηρεσιών και συχνά αναφέρουμε διάφορες μεθοδολογίες. Η ιδεοθύελλα (ή όπως πολλοί το ξέρετε ως brainstorming) είναι μία από τις αγαπημένες μας μεθόδους η οποία έχει πολλές εφαρμογές! Πριν σας εξηγήσουμε όμως τη μεθοδολογία θα θέλαμε να σας δώσουμε λίγο το πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκε το συγκεκριμένο εργαλείο.

✔️ Πώς σας βοηθάει;

Να σκεφτείτε όλες τις πιθανές λύσεις ενός προβλήματος πριν εισάγετε τους περιορισμούς που έχει το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείστε!

✏️ Πώς να το χρησιμοποιήσετε;

Προτείνουμε τουλάχιστον ένα άτομο που έχει τη μεταδοτικότητα να έχει διαβάσει τα διαφορετικά εργαλεία της συγκεκριμένης μεθοδολογίας , να επιλέξει το πλέον κατάλληλο και αφού το παρουσιάσει στην υπόλοιπη ομάδα, να τα εφαρμόσετε!

🕒 Προτεινόμενη διάρκεια από την ομάδα μας:

1-2 ώρες για συγκεκριμένα cases τα οποία θέλετε να προχωρήσετε με το συγκεκριμένο εργαλείο. 3-5 ώρες για πιο περίπλοκα cases.

Το θεωρητικό πλαίσιο

Στο βιβλίο “Design for Growth” που δημιουργήθηκε από το Columbia Business School παρουσιάζουν την διαδικασία του σχεδιασμού (design process) με 4 απλές ερωτήσεις.
  1. Τι είναι; (What is) – αναγνωρίζουμε το πρόβλημα
  2. Τι θα γινόταν “αν…”; (What if) – προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές
  3. Τι κάνει εντύπωση; (What wows) – μειώνουμε τις εναλλακτικές σε αυτές που είναι διαφορετικές/κάνουν εντύπωση
  4. Τι δουλεύει; (What works) – τελικά διαλέγουμε αυτήν που δουλεύει καλύτερα
design-thinking-model

To δεύτερο βήμα του σχεδιασμού, λοιπόν, είναι το σημείο όπου προσπαθούμε να βρούμε τις εναλλακτικές έρχεται να μας βοηθήσει η μέθοδος της Ιδεοθύελλας! Είναι αξιοσημείωτο ότι από πάντα οι ομάδες αυθόρμητα συγκεντρώνονταν και αντάλλασσαν απόψεις. Ωστόσο, χωρίς κάποια συγκεκριμένη δομή. Αυτός είναι και ο λόγος που ενδεχομένως κάποια στιγμή η συνεχής συζήτηση και ο καταιγισμός ιδεών κουράζει ή προκαλεί σύγχυση μεταξύ των μελών μιας ομάδας.

Εμείς θα θέλαμε να επαναφέρουμε αυτήν την τόσο απλή αλλά ουσιαστική διαδικασία στον τρόπο που εργάζεστε! Αυτή τη φορά δομημένη σε διαφορετικά εργαλεία που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες σας. Όποτε, λοιπόν, πιστεύετε ότι δεν έχετε αρκετά καλές ιδέες ή θέλετε να εξερευνήσετε περισσότερες επιλογές πριν καταλήξετε στην τελική λύση, συμβουλευτείτε μία από τις παρακάτω μεθόδους, ανάλογα με το τι σας ταιριάζει (αν δεν σας τα εμφανίζει ολόκληρα μπείτε incognito).

Τεχνικές Ιδεοθύελλας (Brainstorming)

  • H τεχνική της σκάλας (The Stepladder Technique)  – Για πιο εσωστρεφείς ομάδες
  • Γραπτά – Brainwriting  – Ενθαρρύνει όλα τα μέλη της ομάδας να συνεισφέρουν
  • Διαδικτυακή ιδεοθύελλα (Online Brainstorming (Brain-netting)  – για ομάδες που δουλεύουν μέσω διαδικτύου
  • Μέθοδος γραφής Crawford’s Slip  – Για μεγάλες ομάδες που έχουν αρκετό χρόνο να πειραματιστούν
  • Αντίστροφη Ιδεοθύελλα (Reverse Brainstorming)  – Για να βελτιώσετε την υπηρεσία ή το προϊόν σας
  • Αστέρι – (Starbursting)  – Για να δημιουργήσεις συγκεκριμένες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις μία πρόταση
  • Η τεχνική του Κάρου (Charette Procedure)  – Για περισσότερα από 10-12 άτομα
  • H κυκλική μέθοδος (Round-Robin Brainstorming)  – Για να μοιραστείτε τις ιδέες σας χωρίς να επηρεαστεί από άλλους
  • Ιδεοθύελλα με ρόλους (Rolestorming)  – Για να σκεφτείτε εναλλακτικές μέσα από τον ρόλο που ενσαρκώνετε

👉🏾 Έχετε κάποιο εργαλείο, κάποια μεθοδολογία ή κάποια έρευνα που θεωρείτε ενδιαφέρουσα; Στείλτε το υλικό με ένα e-mail στο hello@among.gr και εμείς θα την προσθέσουμε στην online βιβλιοθήκη μας!

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!