fbpx

Πώς σχεδιάζεις βιώσιμα projects που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ρίζες τους;

Τον Απρίλιο του 2023 βραβευτήκαμε με το Bronze Community Engagement Award 🏆 στα εθνικά βραβεία PR για το project κοινότητας “together”, που τρέξαμε μαζί με τον TITAN Cement Group. Μία ιδέα που ξεκίνησε το 2021, μέσα στην καραντίνα, για νέους επαγγελματίες που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα ήταν από την εκκίνησή του user-focused και μας επέτρεψε να κατανοήσουμε το πρόβλημα με ένα πιο συστημικό τρόπο. Ο βασικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια κοινότητα που θα έδινε στους νέους ένα πιο βαθύ κίνητρο να παραμείνουν στην πόλη μας.
Μετά από 2 χρόνια έχουμε τη χαρά να έχουμε συνεργαστεί με 290+ νέα άτομα οι οποίοι είναι γεμάτοι πάθος, ιδέες και όνειρα.
Για αυτό και θέλαμε να σας μοιραστούμε…

4 συμβουλές💡για το πώς μπορείς να σχεδιάσεις projects που αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα από τις ρίζες του και είναι βιώσιμα μακροχρόνια.

1. Systemic #research: 

Συγκέντρωσε τις πληροφορίες που έχεις και εντόπισε τυχόν κενά στην εκκίνησή του. Χρησιμοποίησε εργαλεία που σου επιτρέπουν να παρακολουθείς ή ακόμη και να αυτοματοποιείς μέρος του data collection ώστε να συγκεντρωθείς στις συζητήσεις που έχουν πραγματικά σημασία. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα visual board όπως το miro (και να το κάνεις update συχνά 😉).

2. Να είσαι creative με το data collection των χρηστών σου:

Μην περιορίζεσαι σε ένα είδος έρευνας όπως τα ερωτηματολόγια. Συνδύασε ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους και κάνε validate τις υποθέσεις σου σε real-time:

– Σχεδίασε έξυπνες ερωτήσεις στο mentimeter κατά τη διάρκεια

– Προσκάλεσε συμμετέχοντες σε focus groups ή δημιούργησε polls και στείλε τα μέσω email.

Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση θα μετριάσει κάθε προκατάληψη και θα κάνει τα ευρύματά σας πολυεπίπεδα.

💁‍♀️ Pro tip: Κράτα προηγούμενα versions κάποιων data για γνώμονα ώστε να μείνεις focused.

3. Δημιούργησε ένα systemic map των ωφελούμενων (stakeholders) σας: 

🔎 Ποιος εμπλέκεται σε αυτήν την πρόκληση; Για παράδειγμα, ο Δήμος, το Υπουργείο, ειδικοί, ΜΚΟ, ακτιβιστές κ.λπ. Ποιος χρειάζεται να ενημερώνεται ή να συμβουλεύεται τακτικά; Επίσης, εξετάστε τους οργανισμούς που έχουν εκτελέσει παρόμοια έργα ή έργα με την ίδια ομάδα-στόχο. Επικοινωνήστε μαζί τους και να είστε ανοιχτοί στις ιδέες τους και στη συνεργασία!

4. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην εσωτερική διαχείριση γνώσης της ομάδας σας (Knowledge management).

Εσείς είστε οι super stars ⭐ που πρόκειται να υλοποιήσετε το έργο, επομένως χρειάζεστε έναν ξεκάθαρο τρόπο οργάνωσης και πρόσβασης σε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες. Ενδυναμώστε ο ένας τον άλλον με γνώσεις για συστημικές προσεγγίσεις και προσκαλέστε έναν εξωτερικό συνεργάτη να αναβαθμίσει τις ικανότητές σας.

Πάντα να είστε πάντα περίεργοι, ανοιχτοί και να ακούτε ενεργά τι λένε οι άνθρωποι, είτε είναι συμμετέχοντες, ενδιαφερόμενοι είτε η δική σας ομάδα. ❤️

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!