Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη ”καινοτομία”;
Μια σύγχρονη πόλη;
Ένα μοντέρνο αυτοκίνητο;
Ένα ρομπότ-σερβιτόρος;
Το πιο σύγχρονο κινητό;
Μια πελώρια τηλεόραση;
Έχεις δίκιο. Η ταύτιση της καινοτομίας με την τεχνολογία, την τεχνιτή νοημοσύνη και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι δεδομένη. Η καινοτομία άλλωστε ορίζεται ως η «η εφαρμοσμένη χρήση της γνώσης, με σκοπό την παραγωγή ή την παροχή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών ή διαδικασιών, που βρίσκουν άμεση παραγωγική και χρηστική και εμπορική εφαρμογή».
Έχεις αναρωτηθεί όμως που συναντάμε την καινοτομία στην καθημερινότητα μας, στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε και στις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε για να εξυπηρετήσουμε βασικές μας ανάγκες;
Υπάρχει ”καινοτομία” μέσα σε ένα φαρμακείο, μέσα σε μια σχολή χορού ή μέσα σε ένα Μουσείο;
Το ίδιο αναρωτηθήκαμε και εμείς πριν 1,5 χρόνο ξεκινώντας στο blog μας την στήλη #zounanamesamas με σκοπό να αναδείξουμε 25 νέους επαγγελματίες που προάγουν την καινοτομία στην εργασία τους, επιλέγοντας να ζούν στη Θεσσαλονίκη.
Ποιο είναι το πάθος τους; Ποιες δεξιότητες πρέπει να βελτιώσει ένας επαγγελματίας για να ακολουθήσει τις τάσεις του τομέα του, τι σημαίνει καινοτομία και πώς την εφαρμόζει πρακτικά στην εργασία του/της ένας πολεοδόμος, μια ψυχολόγος, μια δασκάλα, ένας ιδιοκτήτης bar;
Συγκεντρώνουμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα που βγάλαμε μετά από 25 συνεντεύξεις σε 25 υπέροχους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας:
1. Τι σημαίνει καινοτομία για εσάς με απλά λόγια;
Καινοτομία για εμένα είναι να βάζεις λίγο από εσένα σε καθετί με το οποίο καταπιάνεσαι. Το να δίνεις ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού σου σε αυτό με το οποίο ασχολείσαι είτε πρόκειται για τον επαγγελματικό τομέα είτε για τον εθελοντικό στον οποίο εγώ δραστηριοποιούμαι, κάνει το αποτέλεσμά σου αυθεντικό, αληθινό, πρωτότυπο και εν τέλει... καινοτόμο.
Κάποιες απαντήσεις που μας ενέπνευσαν ήταν:
Καινοτομία για μένα σημαίνει να επιλύω ένα υπάρχον πρόβλημα με ένα διαφορετικό τρόπο.
Να αναγνωρίζεις μια σύγχρονη ανάγκη που πολύς κόσμος έχει – και μπορεί να μην το έχει συνειδητοποιήσει – και να απαντάς σε αυτήν με τρόπο πρακτικό και αποτελεσματικό, μέσω της δημιουργίας ενός χώρου, προϊόντος ή διαδικασίας.
Να κλέβεις “κάτι” από ένα πεδίο και να το μπολιάζεις σε ένα τελείως διαφορετικό πεδίο. Το πεδίο σου!
2. Ποια δεξιότητα θα ήθελες να βελτιώσεις προσωπικά ή επαγγελματικά
Επιπλέον απαντήσεις που μας φάνηκαν χρήσιμες ήταν:
- Σχέση ταχύτητας δουλειάς και απόδοσης
- Παρουσίαση σε κοινό (public speaking)
- Μεγαλύτερη υπομονή
- Διπλωματία
- Πιο εύκολη αποδοχή λάθους
- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης
3. Ποιο είναι το πάθος σου και πώς σε βοήθησε να παραμείνεις ή ακόμη και να γυρίσεις στην Ελλάδα;
Μέθοδοι και εργαλεία με τα οποία δούλεψα όσο ήμουν στο Πανεπιστήμιο Berkeley των ΗΠΑ, βρήκαν πεδίο εφαρμογής έστω και πιλοτικά στην πόλη μας. Δύσκολα θα φανταζόμουν τότε ότι τόσο άμεσα μετά την επιστροφή μου στην Θεσσαλονίκη, θα μπορούσα να συμβάλω στην πιθανή εφαρμογή τους στην πόλη που μεγάλωσα.
Ακόμη, ξεχωρίσαμε τις παρακάτω απαντήσεις:
Λατρεύω την τέχνη σε όλες της τις εκφάνσεις καθώς και την επαφή με δημιουργικά ανήσυχους ανθρώπους. Στη Θεσσαλονίκη θεωρώ ότι το επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και ότι υπάρχει στην πόλη μια πολυπληθής και εύρωστη καλλιτεχνική κοινότητα, η οποία περιλαμβάνει πέρα από τους δημιουργούς ένα δυναμικό και ανήσυχο κοινό.
Το πάθος μου είναι η επικοινωνία, καθώς και η τεχνολογία. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να σπουδάσω πληροφορική και παράλληλα να ασχοληθώ με το ραδιόφωνο και το fashion blogging. Στη Θεσσαλονίκη παρέμεινα λόγω καταγωγής και βαθιάς αγάπης μου προς την πόλη. Λατρεύω την πολυπολιτισμικότητά της, καθώς και την παλιά της κουλτούρα.
Πριν να επιστρέψω στην Ελλάδα είχα τη χαρά να εργαστώ σε αντίστοιχα έργα ως μέλος ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης. Έργα που αποτελούσαν σύμπραξη πολλών και μεγάλων φορέων με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλά πεδία. Αυτό αποτέλεσε για’ μένα μοναδική εμπειρία έχοντας πρόσβαση σε απεριόριστους σχεδόν πόρους διαφόρων ειδών και μαθαίνοντας καθημερινά νέα μεθοδολογικά εργαλεία. Ταυτόχρονα διέκρινα ένα μειονέκτημα στη διαδικασία υλοποίησης των έργων καθώς υπήρχε χαρακτηριστική χρονοκαθυστέρηση, και εν τέλει πολλά από αυτά δεν «τεστάρονταν» σε πραγματικές συνθήκες και απευθύνονταν σε ακαδημαϊκό κοινό. Είχα αρχίσει να νιώθω την ανάγκη να εργαστώ σε αντίστοιχα έργα αλλά να τα δω να υλοποιούνται. Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε στην Ελλάδα.
4. Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην Ελλάδα
Σημειώνουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ότι αρκετοί από τους νέους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ανάφεραν την αξία του “Σεβασμού”! Σεβασμό στον συνάνθρωπο, στο περιβάλλον, στον δημόσιο χώρο.
Επίσης αναφέρθηκαν πολύ έντονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όπως το σύστημα εκπαίδευσης, η ανακύκλωση, η ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας, η ομαδική εργασία, η συνέπεια, η οδηγική συμπεριφορά, το λιγότερο άγχος, η ευγένεια και η αλληλεγγύη.
5. Πώς ονειρεύεσαι τη Θεσσαλονίκη σε 2-3 χρόνια;
Ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή και τις απαντήσεις, τους εξής νέους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης:
Dinara Sadykova
Αλεξάνδρα Φιλιππίδου
Άννα Χλιούρα
Βέρα Παπαδοπούλου
Βικτώρια Περβίζου
Γεωργία Βλαχάκη
Γιαννακός Βαγγέλης
Γιάννης Χαρχαντής
Δημήτρης Αγγέλης
Ειρήνη Αθανασοπούλου
Κατερίνα Μαυροφρύδου
Κωνσταντινα-Δήμητρα Σαλάτα
Κωνσταντίνος Κιντής
Μαρία Ζαμπέτη
Μαρία Σιτζόγλου
Οδυσσέας Χλωρίδης
Ορεστης Τρασανίδης
Παναγιώτης Τζαμτζής
Πάνος Στασινός
Παντελής Ζάρκος
Σοφία Αβραμοπούλου
Στεφανία Αθανασίου
Τατιάνα Σαμαρά
Χάρης Λαλάτσης