fbpx

Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού (Εθνικός Δρυμός Αίνου)

Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε φορείς και οργανισμούς που εστιάζουν με τη δράση τους στον κοινωνικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε αυτή τη στήλη ώστε να χαρτογραφήσουμε τα projects τους! 

Στο πρώτο μέρος μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το project, ενώ στο δεύτερο μέρος μπορείτε να δείτε τις συμβουλές και τα εμπόδια που μοιράζεται η ομάδα διαχείρισης.

Project:

Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού

Εθνικού Δρυμού Αίνου

Μια σύντομη περιγραφή του project

Στο νησί της Κεφαλονιάς, στο Ιόνιο Πέλαγος, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια από το Παράρτημα Αργοστολίου του Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) για την ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως «Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού» (International Dark Sky Park). Ένα «Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού» είναι μια περιοχή που διαθέτει εξαιρετική ή/και διακεκριμένη ποιότητα νυχτερινού ουρανού και ένα νυχτερινό περιβάλλον που προστατεύεται ειδικά για την επιστημονική, φυσική, εκπαιδευτική, πολιτιστική κληρονομιά και τη αναψυχή. Θα πρόκειται για το πρώτο Διεθνές Πάρκο Σκοτεινού Ουρανού που θα ανακηρυχθεί στην Ελλάδα. Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου έχει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανακήρυξή του, καθώς διαθέτει πέρα από την πολύτιμη φυσική κληρονομιά, υψηλής ποιότητας σκοτεινό ουρανό, καθώς και το Ίδρυμα Κεφαλληνιακών Ερευνών «Εύδοξος» με το αστεροσκοπείο του, ενώ το προσωπικό του Παραρτήματος, με την βοήθεια της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων» διεξάγει προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης/ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα της φωτορύπανση και σχετικές δράσης αστροπαρατήρηση και ουρανογραφίας εντός του Εθνικού Δρυμού Αίνου. 

Ποιο ήταν το "κοινό-στόχος" του project και ποιος τελικά ήταν ο αντίκτυπός του;

Το κοινό είναι οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για ουράνια σώματα και θέλει να μάθει για εκείνα.

Ο αντίκτυπος του project είναι η ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού απέναντι στο πρόβλημα της φωτορύπανσης και η μύηση τους στην αστρονομία και στις αρχές του σύμπαντος. Μελλοντικά προγραμματίζεται η εκμετάλλευση του ΚΙΕ/ΕΥΔΟΞΟΣ ως τμήμα του Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού του Εθνικού Δρυμού Αίνου, ώστε να παρέχει την ευκαιρία σε μαθητές από όλη την Κεφαλονιά-Ιθάκη, την Ελλάδα και την Ευρώπη να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Η θεσμοθέτηση ενός Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού στην Κεφαλονιά, θα έχει ως επακόλουθο την προστασία του νυχτερινού ουρανού ως φυσικού πόρου, την ανάπτυξη του «νυχτερινού» τουρισμού (αστροτουρισμού), της αστροφωτογράφησης, της αστροπαρατήρησης και της προβολής του Εθνικού Δρυμού Αίνου σε ένα παγκόσμιο δίκτυο σχετικών περιοχών.

Χρήσιμα και ουσιαστικά συμπεράσματα που βγάλατε με τη λήξη του project;

Ο κόσμος ενδιαφέρεται πραγματικά για τα ουράνια σώματα, φοβάται την αλλαγή αλλά ευαισθητοποιείται για τον σκοτεινό ουρανό, την φωτορύπανση και παίρνει μέρος στην ανάπτυξη του αστροτουρισμού.

Μοιράζονται μαζί μας...

Συμβουλές και εμπόδια που ξεπέρασαν:

👉  1-2 εμπόδια που συναντήσατε στην εκτέλεση του project και συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον/α που θέλει να ξεκινήσει ένα αντιστοίχου ύφους project:

Εμπόδια: Θέματα που αφορούν σχέσεις με φορείς και χρηματοδότηση.

Συμβουλές: Προσήλωση στο στόχο και αντιμετώπιση εμποδίων με εναλλακτικούς τρόπους λύσης.

👉 Αν ξεκινούσατε σήμερα από το 0 το project τι θα κάνατε διαφορετικά;

Καλύτερη ενημέρωση πολιτών για το πρόβλημα της φωτορύπανσης.

Ανακάλυψε μηνιαίες ευκαιρίες και σύγχρονες μεθοδολογίες για την εξέλιξή σου!