fbpx

CASE STUDY

2ήμερο ψηφιακό Hackathon – SKG in Action

10 ώρες ψηφιακών δραστηριοτήτων με επαγγελματίες facilitators είναι αρκετές για βοηθήσουν τους νέους μιας πόλης να αναδείξουν βιώσιμες ενέργειες.

Τι ήταν αυτό;

Τον Νοέμβριο σχεδιάσαμε και συντονίσαμε το διήμερο Hackathon της ActionAid «SKG in action», το οποίο προσκάλεσε 80 νέους/ες 18-30 ετών που θέλαν να υλοποιήσουν μια ιδέα για την βελτίωση της ζωής στη Θεσσαλονίκη. Το «SKG in action» εστίασε σε 3 θεματικές ανάγκες της πόλης (το περιβάλλον, την προσβασιμότητα και τις τέχνες) και σκοπό είχε να ενισχύσει τους συμμετέχοντες με γνώσεις διαχείρισης ενός έργου, βιωσιμότητας, προσέγγισης κοινού κ.ά.

Κατά τη διάρκεια του hackathon οι συμμετέχοντες χτίζαν την ιδέα τους βήμα-βήμα με την βοήθεια εξειδικευμένων μεντόρων αλλά και την ομάδα της ActionAid. Άλλωστε "Βιώνοντας μια εποχή οικολογικής κρίσης, είναι σημαντικό να προστατέψουμε το περιβάλλον, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής  και την καθημερινότητά μας και υιοθετώντας  συνήθειες πιο φιλικές προς τη φύση. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να δομήσουμε τις πόλεις όπου ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η πρόσβαση των ανθρώπων σε υποδομές και υπηρεσίες να γίνεται απρόσκοπτα και χωρίς εξαιρέσεις. Σημαντικό ωστόσο, είναι ταυτόχρονα με τα παραπάνω και κυρίως σε δυσμενείς οικονομικά και κοινωνικά περιόδους, να μην αφήνουμε τις τέχνες, το βασικό όχημα για να εκφράσουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας, να χάνουν τον ρόλο και τη φωνή τους στην κοινωνία." (ActionAid)

people_ld

80+ συμμετέχοντες

Time

10 ώρες

rocket_κίτρινο

15+ συνεργάτες

Μεθοδολογία

Το διήμερο ψηφιακό Hackathon δομήθηκε με γνώμονα τη διάδραση και την αποτελεσματικότητα στον ψηφιακό χώρο. Χρησιμοποιώντας δυνατότητες ειδικά σχεδιαζόμενων ψηφιακών εργαλείων (eventora, miro, mentimeter κ.λπ.) δημιουργήσαμε ένα εντατικό πρόγραμμα συνδυάζοντας ομιλίες που ενέπνευσαν τους συμμετέχοντες γύρω από τις θεματικές της Τεχνης (Κωνσταντίνος Κουλουζάκης), του Περιβάλλοντος (Ιωάννης Γιώβος) και της Προσβασιμότητας (Σπύρος Κουζέλης) και πρακτική γνώση αλλά και εξειδικευμένους ομιλητές στη διαχείριση έργου (Μαρίνα Σάρλη), στην στόχευση κοινού (Βίβιαν Δούμπα), στη βιωσιμότητα (Μάρα Αγγελίδου) και στην επικοινωνία (Ευθύμιος Σαββάκης), πτυχές απαραίτητες για να δημιουργήσουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες μια σύντομη αλλά ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιδέας τους.

sustainable

Αντίκτυπος

Μέσα σε 2 μέρες, 12 ομάδες δημιούργησαν ιδέες για λύσεις πάνω σε 3 κρίσιμες θεματικές (Τέχνες, Περιβάλλον, Προσβασιμότητα). Η εντατική εκπαίδευση των 80+ συμμετεχόντων σε βασικές πτυχές της επιχειρηματικότητας και της διαχείρισης έργου, βοήθησε νέους της Θεσσαλονίκης να εξειδικευτούν στα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός βιώσιμου έργου, ενώ ταυτόχρονα τους εξόπλισε με γνώσεις, χρήσιμες για κάθε εργασιακό περιβάλλον. Η επιλογή των 5 νικητών στο τέλος της δράσης και η βράβευση τους με χρηματικό έπαθλο από την ActionAid για να υλοποιήσουν την ιδέα τους ενίσχυσε την κοινωνία των πολιτών της πόλης, ενώ πολλαπλάσιας σημασίας είναι και η δυναμική που αναπτύχθηκε μέσα από τη δικτύωση κατά τη διάρκεια του ψηφιακού Hackathon, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν.