Σειρά συμμετοχικών εργαστηρίων για τον πολιτισμό στον Δήμο Καβάλας
172+ συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών της Καβάλας ανέδειξαν τις ανάγκες της πόλης, βοηθώντας ουσιαστικά τον Δήμο Καβάλας στον σχεδιασμό μιας βιώσιμης πολιτιστικής στρατηγικής.
Τι ήταν αυτό;
Κατά τη διάρκεια των μεγαλύτερων κρίσεων, αναγνωρίζουμε και αξιοποιούμε εύκαιρες στον ψηφιακό χώρο. Σε συνεργασία με την Place Identity σχεδιάσαμε και συντονίσαμε 7 συμμετοχικά εργαστήρια που οργανώθηκαν από τον Δήμο Καβάλας και την ''Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας Δημωφέλεια” με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας βιώσιμης στρατηγικής πολιτισμού για τον Δήμο Καβάλας από 60 επαγγελματίες του πολιτισμού της πόλης. Τα 7 εργαστήρια χωρίστηκαν σε 2 φάσεις.
💡 Η 1η φάση του έργου (Οκτώβριος 2020 - Οκτώβριος 2021) αφορούσε σε συμμετοχικά
εργαστήρια για το σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών του Δήμου Καβάλας στις εξής
θεματικές.Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά λόγω των περιορισμών της πανδημίας:
- Αξιολόγηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα,
- Αξιολόγηση και τυποποίηση των διαδικασιών του συμμετοχικού σχεδιασμού στην
Καβάλα,
- Σχεδιασμός της νέας ταυτότητας της πόλης.
💡 Η 2η φάση του έργου (Νοέμβριος 2021 - Μάιος 2022) αφορούσε σε συμμετοχικά εργαστήρια για το σχεδιασμό παρεμβάσεων μικρής κλίμακας στο δημόσιο χώρο των συνοικιών της περιοχής παρέμβασης ΣΒΑΑ του Δήμου Καβάλας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούσαν στην εξειδίκευση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και στην ανάδειξη έργων της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.
Στο Youthnest χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ενισχύουμε την ανθρώπινη αλληλεπίδραση στον ψηφιακό κόσμο, όπου η φυσική παρουσία δεν είναι δυνατή. Έτσι, κατά τη διάρκεια των ψηφιακών εργαστηρίων της 1η φάσης οι 111 συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις ορολογίες γύρω από την συμμετοχικότητα και τον πολιτισμό και τα ψηφιακά εργαλεία (zoom, miro).
💭 Για παράδειγμα, για τις ανάγκες του εργαστηρίου ο πολιτισμός χωρίστηκε σε 2 ενότητες, το παρόν και το μέλλον. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την εφαρμογή των προτάσεων της διακυβέρνησης του πολιτισμού στην Καβάλα με βάση το κείμενο Πολιτισμός 21, ανέδειξαν τις προτεραιότητες για την αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως βασικού πυλώνα της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Καβάλας (ΣΒΑΑ), καθώς και τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ενσωματώσει η πολιτιστική στρατηγική του Δήμου.
✏️ Για τα εργαστήρια της 2ης φάσης, τα 3 εργαστήρια είχαν μία ενιαία θεματική για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Καβάλας και οργανώθηκαν σε δύο διακριτές παράλληλες ενότητες που αφορούσαν σε 2 γειτονιές - περιοχές παρέμβασης.
Ενότητα Α: Σχεδιάζοντας μια πράσινη διαδρομή στην Παλιά Πόλη
Ενότητα Β: Σχεδιάζοντας σχολικές διαδρομές γύρω από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας
Τα εργαστήρια πολιτών «Σχεδιάζοντας τις γειτονιές της Καβάλας» αξιοποίησαν μεθόδους
τόσο από το συμμετοχικό σχεδιασμό όσο και από το placemaking που οργάνωσε η Place Identity. Η μεθοδολογία όλων των εργαστηρίων σχεδιάστηκε με συνέχεια μεταξύ τους, δηλαδή κάθε επόμενο εργαστήριο αξιοποιούσε τα αποτελέσματα των προηγούμενων.
Αντίκτυπος
H σειρά των εργατηρίων αποτελεί πλέον ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για την διεξαγωγή ψηφιακών συμμετοχικών διαδικασιών. Ο Δήμος Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει ένα τέτοιο γεγονός αρχικά διαδικτυακά και στη συνέχεια δια ζώσης. Έτσι, έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ειλικρινείς απόψεις τους και να συν-σχεδιάσουν την βιώσιμη στρατηγική πολιτισμού.
Συνολικά 172+ συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα (επαγγελματίες δημιουργικού τομέα, εκπρόσωποι συλλόγων, θεσμικών ομάδων, δημοσίων φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και ομάδες πολιτών, ΜΚΟ) συνδιαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό πολιτιστικής στρατηγικής του Δήμου.