172+ συμμετέχοντες από την κοινωνία των πολιτών της Καβάλας ανέδειξαν τις ανάγκες της πόλης, βοηθώντας ουσιαστικά τον Δήμο Καβάλας στον σχεδιασμό μιας βιώσιμης πολιτιστικής στρατηγικής.



Τι ήταν αυτό;
Για 2 χρόνια, σε συνεργασία με την Place Identity, τον Δήμο Καβάλας και τη ”Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας Δημωφέλεια”, συν-σχεδιάσαμε και συντονίσαμε 7 συμμετοχικά εργαστήρια με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας βιώσιμης στρατηγικής πολιτισμού για τον Δήμο Καβάλας από επαγγελματίες του πολιτισμού της πόλης.
Οι στόχοι του έργου ήταν (α) η προσέλκυση και εμπλοκή των πολιτών σε θέματα και ενέργειες που αφορούν στην τοπική ανάπτυξη και στη δημιουργία ποιοτικού δημόσιου χώρου (β) η ενημέρωση και βιωματική γνωριμία των συμμετεχόντων με επιλεγμένα έργα της ΣΒΑΑ Καβάλας (γ) η εξοικείωση με συμμετοχικές πρακτικές και μεθοδολογίες, καθώς και (δ) η εισροή πληροφοριών και γνώσεων προς αξιοποίηση από τον δήμο Καβάλας.
💡 Η 1η φάση του έργου (Οκτώβριος 2020 – Οκτώβριος 2021) περιλάμβανε συμμετοχικά εργαστήρια για τον σχεδιασμό στρατηγικών και πολιτικών του Δήμου Καβάλας στις εξής θεματικές:
– Αξιολόγηση του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα
– Αξιολόγηση και τυποποίηση των διαδικασιών του συμμετοχικού σχεδιασμού στην Καβάλα
– Σχεδιασμός της νέας ταυτότητας της πόλης
💡 Η 2η φάση του έργου (Νοέμβριος 2021 – Μάιος 2022) περιλάμβανε συμμετοχικά εργαστήρια για το σχεδιασμό παρεμβάσεων μικρής κλίμακας στο δημόσιο χώρο των συνοικιών της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας.

172+ συμμετoχές

17700 πολίτες ενημερώθηκαν

36+ φορείς & ομάδες που συμμετείχαν

Μεθοδολογία & αντίκτυπος
H σειρά των εργαστηρίων αποτελεί πλέον ένα παράδειγμα καλής πρακτικής για την διεξαγωγή ψηφιακών συμμετοχικών διαδικασιών. Ο Δήμος Καβάλας έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν τις ειλικρινείς απόψεις τους και να συν-σχεδιάσουν την βιώσιμη στρατηγική πολιτισμού.
Συνολικά 172+ συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα (επαγγελματίες δημιουργικού τομέα, εκπρόσωποι συλλόγων, θεσμικών ομάδων, δημοσίων φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ομάδες πολιτών) συν-διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, τα οποία θα ληφθούν υπόψη για τον σχεδιασμό πολιτιστικής στρατηγικής του Δήμου.
💡Δείτε την έκθεση των αποτελεσμάτων!
Powered By EmbedPress
Τα εργαστήρια αποτελούν παραδοτέο της πράξης «Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Καβάλας», υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.