Health Lab | Μελετώντας τις Προκλήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας
Μια σειρά 4 εργαστηρίων βασισμένα στη μεθοδολογία του systemic impact για την ενίσχυση του διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα.
Τι ήταν αυτό;
Το Health Lab ήταν μια σειρά 4 εργαστηρίων για τη μελέτη των προκλήσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Διοργανώσαμε την πρωτοβουλία αυτή με την υποστήριξη του προγράμματος “Δεσμός για τους Νέους” του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου ΔΕΣΜΟΣ, τη συνεργασία των Global Shapers Athens, καθώς και την πολύτιμη επιστημονική υποστήριξη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης διαΝΕΟσις. Το Health Lab βασίστηκε στη μεθοδολογία της συστημικής προσέγγισης (systemic impact).
Το Σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ο τομέας της Δημόσιας Υγείας απαραίτητος για το υψηλό βιοτικό επίπεδο των πολιτών, μέσω της κάλυψης ζωτικών αναγκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχικής υγείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα πολύπλευρο δίκτυο φορέων υγείας και επαγγελματιών (γιατροί, ερευνητές, διοικητές, νοσηλευτές κ.λπ.), τους οποίους προσκαλέσαμε να συμμετάσχουν στα 4 εργαστήρια.
Μέσα από αυτή τη σειρά εργαστηρίων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να συνδιαλλαγούν, να εντοπίσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και να προτείνουν νέες, σύγχρονες ιδέες.
Τα 4 εργαστήρια δομήθηκαν πάνω στη μεθοδολογία της συστημικής προσέγγισης (systemic impact). Σκοπός των εργαστηρίων ήταν οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την έννοια της βαθύτερης μελέτης σε σημαντικά ζητήματα και να ενθαρρυνθεί η ουσιαστική συνεργασία. Ακόμη, μέσα από τα εργαστήρια μπόρεσαν να μελετηθούν γρήγοροι και αποτελεσματικοί μέθοδοι μελέτης προβλημάτων, ενώ οι συμμετέχοντες κατανόησαν εμπειρικά τη συστημική προσέγγιση των ιδεών που συζητήθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι θεματικές των 4 εργαστηρίων αναπτύχθηκαν ως εξής:
1) Οι βασικές προκλήσεις στο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα
2) Το πρόβλημα και το σύστημα πίσω από κάθε πρόκληση
3) Αντίληψη των βασικών δυναμικών της κάθε πρόκλησης
4) Εύρεση πλεονεκτήματος & Στρατηγική δράση
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα του zoom, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πρακτικά ψηφιακά εργαλεία, όπως το miro και το mentimeter, για την ενίσχυση της διαδραστικότητας.
Αντίκτυπος
Περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στα διαδραστικά εργαστήρια και συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους. Διοικητικό προσωπικό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα υγείας, ιατροί, νοσηλευτές, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες της Υγείας, καθώς και φοιτητές σχολών Υγείας συζήτησαν τις προκλήσεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και μελέτησαν από κοινού λύσεις. Στις συζητήσεις αυτές αξιοποιήθηκε η μεθοδολογία του systemic impact (η μελέτη των αλλαγών που επηρεάζουν ουσιαστικά ένα σύστημα) και ενισχύθηκε η δικτύωση των μελών.
Ταυτόχρονα, μέσα από το Health Lab και βασιζόμενοι στη χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η Ερευνητική Ομάδα της διαΝΕΟσις, εφαρμόστηκε η συστημική αποτύπωση των σχέσεων και δυναμικών που δημιουργούνται μεταξύ των δρώντων του συστήματος. Η συστημική προσέγγιση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κατανόηση των συσχετισμών επιρροής μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.
Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε ότι το Health Lab θα συμβάλει στη διασύνδεση των αναγκών και των προκλήσεων του συστήματος Υγείας και τη διαμόρφωση των βέλτιστων πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να εφαρμοστούν οι κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα.
Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα μαζί σας.