Πρόγραμμα: Volunteer for M-eating Hub in Thessaloniki
Πώς σχεδιάζεις και δημιουργείς ένα συμμετοχικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για προγράμματα European Solidarity Corps;
Τι ήταν αυτό;
Σε συνεργασία με τους διοργανωτές του προγράμματος “Green Week Festival” (European Solidarity Corps), Fix in Art, σχεδιάσαμε και συντονίσαμε μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος 20 εθελοντών από τη Λετονία και την Ελλάδα. Συνολικός στόχος τους προγράμματος ήταν η ενίσχυση της πρωτοβουλίας Μ-eating Hub, δηλαδή δραστηριότητες σχετικές με το “No Food Waste”.
Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάσαμε 6 εκπαιδεύσεις & 5 εργαστήρια mentoring σε καινοτόμες μεθόδους όπως:
✔️ Διαχείριση έργων (Project Management)
✔️ Visual Notetaking
✔️ Διαδικασίες συμμετοχκού προϋπολογισμού (Co-budgeting)
✔️ Αξιολόγηση έργων (Project Evaluation)
✔️ Διαδικασίες και ασκήσεις ενίσχυσης ομαδικότητας
✔️ Ανάπτυξη ηγεσίας και ενίσχυση της εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα
✔️ Εκπαίδευση και καθοδήγηση στην συλλογική λήψη αποφάσεων
20+ Συμμετέχοντες
11 εκπαιδεύσεις
5+ χώρες
Μεθοδολογία
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση και των 11 εργαστηρίων (εκπαιδεύσεων και mentoring) χρησιμοποιήσαμε την ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε ένα υβριδικό μοντέλο με ψηφιακές και δια ζώσης συναντήσεις. Τα εργαστήρια ήταν συμπεριληπτικά για όλους τους συμμετέχοντες λαμβάνοντας υπόψην το διαφορετικό υπόβαθρο αλλά και τον ρόλο τους (εθελοντές, εργαζόμενοι, μέλη της κοινότητας). Ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικού ύφους βιωματικές ασκήσεις, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των διαφορετικών τύπων μάθησης. Σε συνδυασμό με την πρακτική εφαρμογή της θεωρίας, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν σε βάθος όλες τις καινούριες έννοιες και να τις εξασκήσουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.
Για το υβριδικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκαν και ψηφιακά εργαλεία όπως το zoom (για τις ψηφιακές συναντήσεις) και το miro (ένα εργαλείο διάδρασης - φωτογραφία από miro παρακάτω)
Αντίκτυπος
Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τα οφέλη ήταν πολλαπλά όχι μόνο για τους 20 βασικούς συμμετέχοντες από την Λετονία και την Ελλάδα, αλλά και για τους εργαζομένους και την ευρύτερη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.
Η διαδραστική και συμμετοχική προσέγγιση όλων των εργαστηρίων βοήθησε πέρα από τη γνωσιακή ανάπτυξη των συμμετεχόντων στις διαφορετικές και καινοτόμες διαδικασίες και μεθοδολογίες, και στην βαθύτερη κατανόηση και σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών σε πολλαπλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να αναπτύξουν δεξιότητες και να αναπτύξουν μεταξύ άλλων την πολυγλωσσία, την προσωπική-κοινωνική ικανότητα μάθησης (learning how to learn), την επιχειρηματική ικανότητα καθώς και την πολιτισμική ευαισθητοποίηση και ικανότητα έκφρασης
Στο among πιστεύουμε βαθύτατα ότι η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί από όλους. Μέσα από τα εργαστήρια και τις διαδικασίες που παρέχουμε, αποδομούμε τις δύσκολες έννοιες και θέτουμε τη γνώση σε ένα πρακτικό επίπεδο. Στόχος μας είναι οι μεθοδολογίες που παρουσιάζουμε να είναι κατανοητές και προσαρμοσμένες στις ανάγκες όλων.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OkPrivacy policy