fbpx

CASE STUDY

Community Pop-Up σε 6 γειτονιές της Θεσσαλονίκης

Η χαρτογράφηση των αναγκών 6 γειτονιών της Θεσσαλονίκης μέσα από ένα απόγευμα στην αυλή του δημόσιου σχολείου της γειτονιάς με σκοπό οι κάτοικοι να γίνουν ”Πρεσβευτές της γειτονιάς τους”.

Τι ήταν αυτό;

Σε συνεργασία με το Creativity Platform σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα έξυπνα σχεδιασμένο διαδραστικό project που εστιάζει στις ανάγκες της γειτονιάς, χρησιμοποιώντας με έναν διαφορετικό τρόπο τον φυσικό χώρο των δημοσίων σχολείων.

Η δράση μας, με τίτλο, «Ένα απόγευμα στο σχολείο της γειτονιάς σας» υλοποιήθηκε στο διάστημα 19 Ιουνίου έως 19 Ιουλίου και είχε δύο (2) πτυχές. Μία χαρτογράφηση και προώθηση της κύριας δραστηριότητας στη γειτονιά και φυσικά την υλοποίηση της δράσης σε κάθε σχολείο.

🔹 Η χαρτογράφηση της γειτονιάς έγινε, κατόπιν συμφωνίας με τους συντονιστές, στην καταγεγραμμένη περιοχή γύρω από το κάθε σχολείο, που ουσιαστικά οριοθετεί άτυπα και τα όρια της γειτονιάς. Είδαμε και καταγράψαμε τα σχετικά με την δράση καταστήματα/ φορείς, που θα μπορούσαν στο μέλλον να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για το πρόγραμμα.

Για την προώθηση μοιράστηκαν 100 πολύχρωμες προσκλήσεις σε φακέλους με τη σφραγίδα του οργανισμού μας, αλλά και την σφραγίδα του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά», για προωθητικούς σκοπούς.

🔹Σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση της δράσης, σχεδιάσαμε ένα “Community Pop-Up”, δηλαδή ένα έξυπνο διαδραστικό παιχνίδι στην αυλή του κάθε σχολείου, με στόχο να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά και τις δυνατότητες που κάθε γειτονιά προσφέρει. Μέσα από το “Community Pop-Up” κατορθώσαμε να βρούμε απαντήσεις απαντήσεις για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος της αυλής του σχολείου προς όφελος της γειτονιάς.

Τα σχολεία που συμμετείχαν ήταν:
77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
64ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Open-schools-3
participants

500 συμμετέχοντες

time

30 ώρες

Rocket

6 σχολεία

magic

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ;

Μεθοδολογία

Η δράση διεξήχθη ως ένα ‘’ανοιχτό δημόσιο φόρουμ’’, αξιοποιώντας τις μεθόδους του συμμετοχικού σχεδιασμού, και προσκαλώντας ενεργούς πολίτες της ευρύτερης γειτονιάς του σχολείου και μελλοντικούς χρήστες της αυλής (κάτοικοι, επαγγελματίες της γειτονιάς, γονείς). Στόχος της δράσης ήταν να συλλεχθούν στοιχεία για τις ανάγκες των κατοίκων γύρω από τα 6 δημοτικά σχολεία, ώστε να λειτουργήσει η ιδέα του «Ανοιχτού Σχολείου», προσφέροντας εναλλακτικές δραστηριότητες σε παιδιά,γονείς και κατοίκους, και προωθώντας συλλογικές δράσεις των ίδιων των κατοίκων της περιοχής.

Χρησιμοποιήσαμε εργαλεία όπως το Community Canvas για να ενεργοποιήσουμε τις 6 γειτονιές της Θεσσαλονίκης και να αποτυπώσουμε τις ανάγκες των κατοίκων στις διαφορετικές περιοχές. Σχεδιάσαμε ένα διαδραστικό παιχνίδι από 5 σταθμούς, αποτυπώνοντας διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με δημογραφικά δεδομένα των πολιτών, καθώς επίσης και τις ανάγκες της γειτονιάς. Επομένως, το αποτέλεσμα του προγράμματος υποστήριξε τα επόμενα βήματα για ένα μεγαλύτερο project του προγράμματος “Ανοιχτά σχολεία της γειτονιάς».

Αντίκτυπος

H δέσμευση και η συμμετοχή της κοινότητας της γειτονιάς παρείχε μια ισχυρή βάση για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ενώ η επιτυχία του έργου στην προσέλκυση κατοίκων να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες υποδηλώνει μια δεκτική κοινότητα πρόθυμη να συνεισφέρει. Αναλύοντας τα αποτελέσματα, ο αντίκτυπος μπορεί να σημειωθεί στα παρακάτω επίπεδα:

🔹 Δέσμευση και Συμμετοχή: Το έργο είχε ως στόχο να εμπλέξει την κοινότητα της γειτονιάς και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή τους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων και το επίπεδο δέσμευσής τους κατά τη διάρκεια της περιόδου του έργου υποδηλώνουν την επιτυχία αυτής της πτυχής.

🔹 Κοινοτική Χαρτογράφηση: Η χαρτογράφηση της γειτονιάς και η καταγραφή των καταστημάτων και των οργανισμών που σχετίζονται με τη δράση είχαν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ του προγράμματος και των τοπικών επιχειρήσεων. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντική υποστήριξη και πόρους για το πρόγραμμα, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και τον αντίκτυπό του.

🔹 Αναγνώριση αναγκών: Το παιχνίδι «Community Pop-Up» που υλοποιήθηκε στις αυλές των σχολείων είχε στόχο να εντοπίσει τις ανάγκες των κατοίκων και να διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχολικών χώρων προς όφελος της γειτονιάς. Τα αποτελέσματα αυτού του διαδραστικού παιχνιδιού παρείχαν πληροφορίες για τις συγκεκριμένες ανάγκες και επιθυμίες της κοινότητας, βοηθώντας στην ενημέρωση μελλοντικών πρωτοβουλιών και διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

🔹 Σχέση Γειτονιάς-Σχολείου: Το έργο επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση του φυσικού χώρου των δημόσιων σχολείων με διαφορετικό τρόπο. Με τη συμμετοχή πολλών σχολείων στην πρωτοβουλία, το έργο είχε στόχο να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ της γειτονιάς και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δέσμευση και υποστήριξη της κοινότητας για τα σχολεία, ενισχύοντας την αίσθηση του ανήκειν και της ιδιοκτησίας στους κατοίκους.

Μακροπρόθεσμος αντίκτυπος: Ενώ το έργο πραγματοποιήθηκε εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, ο αντίκτυπός του μπορεί να επεκταθεί πέραν αυτής της περιόδου. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, οι σχέσεις που χτίστηκαν με τις τοπικές επιχειρήσεις και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από το διαδραστικό παιχνίδι μπορούν να ενημερώσουν μελλοντικά έργα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της γειτονιάς. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ο αντίκτυπος του έργου θα εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα ευρήματα σε μελλοντικές διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

Συμμετοχικά projects, όπως αυτό, δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους να προτείνουν και να συν-σχεδιάσουν την γειτονιά όπως την ονειρεύονται. Ανοιχτοί χώροι ελεύθερης έκφρασης και ένα ασφαλές περιβάλλον πειραματισμού είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που προωθούν την ενδυνάμωση και που στηρίζουν τη συμμετοχική λήψη αποφάσεων (bottom up).