fbpx

CASE STUDY

Ανάπτυξη Κοινού (Audience development) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Νέοι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ενισχύουν μέσα από ένα 2ήμερο sprint το πλάνο ανάπτυξης κοινού ενός φορέα πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τι ήταν αυτό;

Ένα 2ήμερο εργαστήριο για την ανάπτυξη του κοινού ηλικίας 18-35 (Αudience development) στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη δημιουργία συνεργειών και νέων projects. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος START – Create Cultural Change του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.).

participants

15 συμμετέχοντες

time

2 ημέρες

organization

Cross-sectoral

Μεθοδολογία

Ένα από τα πρώτα μας εργαστήρια το 2016 σχεδιάστηκε με σκοπό να ακούσουμε το κοινό που επισκέπτεται το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το κοινό που θα ήθελαν οι εργαζόμενοι να το επισκέπτεται και το κοινό που δεν το γνωρίζει καν, με έμφαση στους νέους 18-35 χρονών. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μια ομάδα 15 νέων επαγγελματιών και φοιτητών χρησιμοποίησε εργαλεία όπως τον χάρτη της εμπειρίας του χρήστη (User Journey Map) για να ερευνήσει τις ανάγκες του μέσου επισκέπτη, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και γνώρισε καλύτερα τις ανάγκες του χώρου. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με τον σχεδιασμό κάποιων πρώτων ιδεών που συν-αποφασίστηκαν για την προσέγγιση νέου κοινού, όπου και παραδόθηκαν στους εργαζόμενους για περαιτέρω αξιοποίηση.

Αντίκτυπος

Αφοσιωμένοι ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, νέοι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης επένδυσαν τον χρόνο τους και προσέφεραν τη γνώση τους για να δημιουργήσουν τη νέα στρατηγική κοινού για το Πνευματικό Κέντρο Βαφοπούλειο. Η μοναδικότητα της συγκεκριμένης δράσης ήταν η αρμονική συνεργασία εργαζομένων (δημοσίου φορέα), συμμετεχόντων και της ομάδας μας, κάτι που μας έδωσε χρήσιμο υλικό για την εξέλιξη των δράσεων μας. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο βίωσαν έναν συμμετοχικό φρέσκο τρόπο δημιουργίας ιδεών με έμφαση στον επισκέπτη και στις ανάγκες του, κάτι που τους ενέπνευσε έντονα για την συνέχεια των δράσεων τους.