Μια σειρά 4 εργαστηρίων βασισμένα στη μεθοδολογία του systemic impact για την ενίσχυση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα.
Τι ήταν αυτό;
Το Athens Climate Lab ήταν μια σειρά 4 εργαστηρίων για την ενίσχυση του διαλόγου για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία αυτή οργανώθηκε από τους Global Shapers Athens Hub με αποκλειστική χορηγία της Eurolife, ενώ το Youthnest (πλέον among) υποστήριξε τη σειρά εργαστηρίων με τον σχεδιασμό προγράμματος και το facilitation που βασίστηκε στη μεθοδολογία του systemic impact.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και θα επηρεάζει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Μια συζήτηση και μια προσπάθεια δεκαετιών γύρω από την κλιματική αλλαγή έχει ωθήσει πρωτοβουλίες, κινήματα και οργανισμούς να παράξουν σημαντικό έργο. Γιατί όμως, ενώ έχουν προταθεί δεκάδες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα, συναντάμε δυσκολία στην εφαρμογή τους; Ποιοι είναι οι βασικοί φορείς επιρροής στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στην Αθήνα και ποιες οι δυναμικές και σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ τους και επηρεάζουν το περιβάλλον που ζούμε;
Μέσα από αυτή τη σειρά εργαστηρίων, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να συνδιαλλαγούν, να εντοπίσουν τις κύριες προκλήσεις που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα και να προτείνουν νέες, σύγχρονες ιδέες.
100+ συμμετέχοντες
20+ εκπροσωπούμενοι φορείς
8 ώρες συστημικής ανάλυσης
Μεθοδολογία
Τα 4 εργαστήρια δομήθηκαν πάνω στη μεθοδολογία της συστημικής προσέγγισης (systemic impact). Σκοπός των εργαστηρίων ήταν οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την έννοια της βαθύτερης μελέτης σε σημαντικά ζητήματα και να ενθαρρυνθεί η ουσιαστική συνεργασία. Ακόμη, μέσα από τα εργαστήρια μπόρεσαν να μελετηθούν γρήγοροι και αποτελεσματικοί μέθοδοι μελέτης προβλημάτων, ενώ οι συμμετέχοντες κατανόησαν εμπειρικά τη συστημική προσέγγιση των ιδεών που συζητήθηκαν.
Συγκεκριμένα, οι θεματικές των 4 εργαστηρίων αναπτύχθηκαν ως εξής:
1) Η επιρροή της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα
2) Ρεαλιστική και συστημική μελέτη της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα
3) Όραμα της ιδανικής Αθήνας
4) Γεφύρωση χάσματος ανάμεσα στο μεγαλύτερο όραμα και την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα σήμερα.
Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα του zoom, ενώ χρησιμοποιήθηκαν πρακτικά ψηφιακά εργαλεία, όπως το miro και το mentimeter, για την ενίσχυση της διαδραστικότητας.
Αντίκτυπος
Περισσότεροι από 100 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στα διαδραστικά εργαστήρια και συμμετείχαν ενεργά εκφράζοντας τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους. Εκπρόσωποι από τις οργανώσεις των πολιτών, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κεντρική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική σκηνή, τον εταιρικό κόσμο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους νέους/ες συζήτησαν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο σύστημα που ζούμε και πρότειναν από κοινού λύσεις. Στις συζητήσεις αυτές αξιοποιήθηκε η μεθοδολογία του systemic impact (η μελέτη των αλλαγών που επηρεάζουν ουσιαστικά ένα σύστημα) και ενισχύθηκε η δικτύωση των μελών.
Ταυτόχρονα, μέσα από το Athens Climate Lab δημιουργήθηκε μια χαρτογράφηση, για πρώτη φορά, των κύριων φορέων επιρροής σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα με τη συστημική αποτύπωση των σχέσεων και δυναμικών που δημιουργούνται μεταξύ τους. Η χαρτογράφηση αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κατανόηση των συσχετισμών επιρροής μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.
Με τον τρόπο αυτό, το Athens Climate Lab πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην επιλογή και τη διαμόρφωση των βέλτιστων πρωτοβουλιών για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και για να εφαρμοστούν οι κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.OkPrivacy policy